Pred strogo varovanim zaporom v mestu Conde-sur-Sarthe v Normandiji so pazniki danes zažgali pnevmatike in lesene palete.

Zaradi napada danes protestirajo tudi pazniki v nekaterih drugih francoskih zaporih, ki so blokirali dostop do 18 zaporov po vsej Franciji, na spletni strani poroča francoski časnik Le Monde. Z blokado so zjutraj preprečili prihod na delo jutranji izmeni paznikov.

»Kolegi želijo iti na delo, vendar jih ne bomo prepustili samim sebi, ne bomo jih poslali umreti,« je dejal lokalni sindikalni voditelj v zaporu Fleury-Merogis v bljeižini Pariza, Thibault Capelle.

Generalni sekretar sindikata združenja francoskih paznikov SNP-FO Emmanuel Baudin pa je poudaril, da so pozvali k blokadi vseh zaporov do izpolnitev zahtev glede varnosti paznikov.

Radikalizirani zapornik ranil dva paznika

V strogo varovanem zaporu v kraju Conde-sur-Sarthe na severozahodu Francije je v torek radikalizirani zapornik v napadu z nožem huje ranil dva paznika. Policija incident obravnava kot teroristično dejanje, specialne policijske enote pa so ga aretirale deset ur po napadu.

27-letni zapornik Michael Chiolo naj bi se radikaliziral v zaporu, v času napada pa je bila pri njem na obisku njegova partnerica, ki jo je policija zvečer prav tako aretirala. Med divjanjem v družinski enoti zapora je Chiolo vpil "Alah Akbar" (Bog je velik). Policija napad obravnava kot teroristično dejanje.

Pazniki zaradi napadov stavkali že lani

Pariški državni tožilec Remy Heitz je dejal, da se je Chiolo želel maščevati za uboj Cherifa Chekatta, ki je decembra lani v napadu na božičnem sejmu v središču Strasbourga ustrelil pet ljudi. Chekatta je policija ustrelila po dvodnevnem iskanju v predmestju Strasbourga.

Po seriji napadov na paznike v zaporih v Franciji so uslužbenci teh zavodov januarja lani izvedli splošno stavko. Med njihovimi zahtevami so bile predvsem izboljšanje varnostnih razmer in zvišanje plač.

Francija je bila od leta 2015 večkrat tarča velikih terorističnih napadov. Pred tremi leti je bilo v nizu napadov v Parizu ubitih 130 ljudi. Decembra lani, le nekaj dni pred terorističnim napadom v Strasbourgu, je francoski parlament podprl vzpostavitev nacionalnega tožilca, ki naj bi bil ena ključnih institucij za boj proti terorističnim grožnjam.