Za madridski Real in njihove navijače je eden najbolj tragičnih tednov v 117-letni zgodovini kluba. Po dveh porazih proti Barceloni, ki jih je izločila iz španskega pokala in boja za naslov državnega prvaka, je za zadnji žebelj v krsti galaktikov poskrbel Ajax. Nizozemski klub je bil na povratni tekmi osmine finala lige prvakov boljši s kar 4:1 in s skupnim izidom 5:2 končal Realove sanje o četrtem zaporednem naslovu evropskega prvaka. Polom kraljevega kluba je še toliko večji, ker se mu je vse skupaj primerilo v vsega šestih dneh in za nameček še pred domačim občinstvom na stadionu Santiago Bernabeu.

Da je mera polna, je Real v torek zvečer postavil še nekaj negativnih klubskih mejnikov. Šele tretjič v evropskih tekmovanjih je namreč doma prejel štiri gole, sploh prvič pa se mu je to zgodilo v izločilnih bojih. Prav tako je postal po Chelseaju in sezoni 2012/2013 prvi branilec naslova, ki mu ni uspel preboj med osem najboljših. »Madrid je bil katastrofalen na obeh polovicah igrišča,« s kritikami kraljevemu klubu ni prizanesel španski športni časnik As, medtem ko je konkurenčni dnevnik Marca na svojo naslovnico postavil fotografijo Realovega stadiona in dodal zapis: »Tu počiva moštvo, ki se je zapisalo v zgodovino.« V podobnem slogu so se nad španskim velikanom znesli tudi pri Mundi Deportivu, ki je slovo Madrida od Evrope pospremil z besedami: »Nič od nič.«

Tako v španskih medijih kot pri Realu so že začeli iskanje dežurnega krivca za največji polom madridske zasedbe v tem stoletju. Navijači so ga očitno našli v predsedniku Florentinu Perezu, saj so se s tribun že med tekmo slišali pozivi k njegovemu odstopu, cele kože pa bržkone ne bo odnesel niti trener Santiago Solari. »Ekipe nisem prevzel v težavnem obdobju le zato, da bi obupal. Tu sem, da delam in dam vse od sebe. Imamo zelo težavno sezono, a težke trenutke moramo prebroditi s hrabrostjo. Nikoli ne smemo obupati,« je po tekmi dejal Santiago Solari, se za neuspeh opravičil navijačem, vendar zavrnil možnost odstopa.

Nogometni poznavalci so prepričani, da Real to sezono plačuje davek na poletno prodajo Cristiana Ronalda. Prav odhod Portugalca v Juventus in nezmožnost klubskega vodstva, da pripelje dostojno zamenjavo zanj, naj bi bila glavni razlog, da se je prevlada belega baleta v Evropi po kar 1011 dneh oziroma 46 mesecih končala. Temu pritrjujejo tudi statistični podatki, saj je petkratni dobitnik zlate žoge samo lani v ligi prvakov dosegel 15 golov, medtem ko je letos z vsega štirimi goli najboljši strelec Reala v tekmovanju Karim Benzema. Francoz je s tem močno zaostal za najboljšima posameznikoma v ligi prvakov Lionelom Messijem in Robertom Lewandowskim, ki sta bila uspešna po osemkrat. »Z vidika evropskega nogometa je to za Real uničujoč rezultat in najverjetneje naznanja konec neke ere. Ta ekipa je osvojila štiri naslove evropskega prvaka v zadnjih petih letih, a bila ponižana na lastnem igrišču,« je polom Madridčanov povzel britanski športni komentator Alistair Bruce - Ball.