Cyrano de Bergerac se je rodil v Parizu. Po naravi je bil pustolovec in je že zelo mlad služil vojsko. Pri francoskem filozofu, fiziku, matematiku in astronomu Pierru Gassendiju je študiral filozofijo in matematiko ter se navzel svobodnjaških idej.

Njegovi najuspešnejši deli sta fantastična romana Komična zgodovina držav in cesarstev na Luni (1656) ter Komična zgodovina držav in cesarstev na Soncu (1662). V njih je smešil geocentrični sistem in verske dogme svojega časa ter v filozofskih odstavkih napovedoval prihod razsvetljenstva. Znani sta tudi njegova tragedija Smrt Agripine (1653), ki ima opazno protiversko ost, zaradi tega so ga obtožili bogokletja, in komedija Prevarani učenjak (1654).

Izročilo pravi, da se je v življenju mnogokrat dvobojeval, največkrat zaradi žalitev, ki jih je bil deležen zaradi svojega dolgega nosu, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Rostand je svojo najbolj znano dramo Cyrano de Bergerac napisal leta 1897. Zgodba o zvesti, a neizpolnjeni ljubezni je dosegla gledališko nesmrtnost, zato jo vedno znova uprizarjajo na različnih odrih sveta. Leta 2013 so jo na oder postavili tudi v Lutkovnem gledališču Maribor v režiji češkega režiserja Jakuba Vašička.