Tokijsko sodišče je Ghosnu varščino odobrilo v torek, potem ko je prizivno sodišče zavrnilo pritožbo tožilstva. Sodišče je pred tem zavrnilo dve njegovi prošnji za dodelitev varščine, nato pa je Ghosn zamenjal svojega japonskega odvetnika in uspel. Varščina znaša milijardo jenov (7,9 milijona evrov).

Medtem ko se bo Ghosn branil s prostosti, bo sodišče nadziralo njegov mobilni telefon, do računalnika pa bo lahko dostopal le v odvetnikovi pisarni podnevi ob delovnikih. Prav tako ne bo smel navezati stika z vodilnimi v Nissanu in drugimi ljudmi, ki so povezani z obtožbami proti njemu.

V primeru novih obtožb se bo moral Ghosn vrniti v pripor.

Ghosn je bil priprt v Tokiu zaradi domnevnih finančnih malverzacij v japonskem Nissanu, ki ga je vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi Motors. Med drugim mu preiskovalci očitajo prikrivanje realne višine prejetih prihodkov.

Po izbruhu afere in aretaciji 19. novembra lani sta ga najprej z mesta prvega moža odstranila Nissan in Mitsubishi, konec letošnjega januarja pa še Renault.

Nekdanji ugledni menedžer je svojo aretacijo označil za »zgodbo o izdaji«. Prepričan je, da za celotno zadevo stojijo tisti, ki so nasprotovali njegovim načrtom za tesnejše povezovanje treh avtomobilskih proizvajalcev v zavezništvu.