Vsebina pogovorov bo, kot so prejšnji teden napovedali v Bruslju, sledila dogovoru med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerjem z julija lani. Ta dogovor med drugim vključuje prizadevanja za odpravo carin in drugih trgovinskih ovir v številnih sektorjih.

Dokler potekajo pogovori v okviru sporazuma Trump-Juncker, naj bi se sicer obe strani vzdržali uvajanja novih carin. ZDA so EU lani že naprtile visoke carine na jeklo in aluminij, Bruselj pa skrbijo predvsem Trumpove grožnje z uvedbo carin na avtomobile in avtomobilske dele.

Ameriška Bela hiša je sicer 17. februarja prejela poročilo ministrstva za trgovino ZDA o avtomobilski industriji, ki bi lahko služilo kot osnova za uvedbo carin na uvoz avtomobilov. Trump ima po prejemu poročila 90 dni časa, da se odloči o morebitni uvedbi carin. V preteklosti je ameriški predsednik zagrozil s 25-odstotnimi carinami na uvožene avtomobile in avtomobilske dele.

Evropska komisija, ki je odgovorna za pogajanja v imenu 28-članske povezave s 513 milijoni ljudi, si želi hitro zagnati uradna trgovinska pogajanja z ZDA s 326 milijonov prebivalcev. A še ni dobila mandata, ki ji ga morajo podeliti države članice.

Kot je po neformalnem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v Bukarešti pred dvema tednoma povedal slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je EU že blizu dogovoru končnega besedila mandata za omenjena trgovinska pogajanja. Ta bo med drugim jasno opredeljeval, da se unija ne bo pogajala pod grožnjo ameriških trgovinskih ukrepov in da se bodo pogajanja nemudoma prekinila, če ZDA uvedejo nove carine.

EU želi tudi odpravo že uvedenih ameriških carin na uvoz jekla in aluminija. Odločena je braniti svoje veljavne standarde, iz pogajanj pa naj bi bilo izvzeto občutljivo področje kmetijstva.