Kar se je napovedovalo vse od novembrskih volitev, se zdaj uresničuje: demokrati bodo osvojeno večino v predstavniškem domu kongresa uporabili tudi za obširne preiskave početja predsednika Donalda Trumpa in širokega kroga njegovih sodelavcev v času predsedovanja in pred njim. V ponedeljek so v okviru preiskave, ki jo vodi predsednik odbora za pravosodje v predstavniškem domu Jerrold Nadler, na 81 oseb in podjetij naslovili pisne zahteve za dokumente o Trumpovem predsedovanju, njegovi predvolilni kampanji, njegovi družini in njegovih poslih. Nadler je preiskavo pojasnil z besedami, da Trump »skoraj vsakodnevno napada naše ustavne, zakonske in etične norme«, preiskava pa se osredotoča na tri mogoča dejanja: zlorabo oblasti, oviranje preiskave in korupcijo.

Med 81 naslovniki pisem so številna znana imena, od obeh odraslih predsednikovih sinov in zeta Jareda Kuschnerja do številnih zdajšnjih in bivših svetovalcev in članov vlade (Steve Bannon, Michael Flynn, Jeff Sessions, Reince Priebus, Hope Hicks…). Potem so na seznamu sama Bela hiša pa Trumpova organizacija in fundacija ter ustanove, kot sta Wikileaks, vključno z njegovim ustanoviteljem Julianom Assangeem, ter Cambridge Analytica, ki ju obe povezujejo z vmešavanjem v predsedniške volitve 2016. Na spisku je denimo prevajalec ruske odvetnice Natalije Veselnicke, ki naj bi na razvpitem predvolilnem sestanku v Trumpovi stolpnici ponujala obremenilne dokumente o Hillary Clinton. Potem je na njem David Pecker, založnik tabloida National Enquirer, ki je bil vpleten v preprečevanje objave zgodbe Playboyevega dekleta o njeni aferi s Trumpom. Na seznamu so tudi osebe, ki so sodelovale v Trumpovih poslovnih dogovarjanjih v Moskvi in na Arabskem polotoku.

Preiskava pogovorov s Putinom

Tako se zdi, da držijo napovedi, po katerih bo preiskava posebnega preiskovalca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v volitve in morebitni vpletenosti Trumpove kampanje le odskočna deska za demokrate v predstavniškem domu, ki bodo po dveh letih sedenja v popolni opoziciji izkoristili svoj novi vzvod oblasti. To so pokazali že z odmevnim pričanjem Trumpovega nekdanjega odvetnika Michaela Cohena minuli teden v kongresu, ki je nalašč sovpadalo s Trumpovim srečanjem s severnokorejskim diktatorjem Kim Jong Unom v Vietnamu. Demokrati tako sledijo pozivom dela svoje volilne baze, ki zahteva, da stranka večino v predstavniškem domu uporabi za preiskave predsednika. Še bolj zagrizeni zahtevajo, da začne postopek odstavitve, a vodstvo stranke se temu izogiba. Za zdaj.

Preiskavo Trumpa pa sta že začela še dva odbora predstavniškega doma: za obveščevalne dejavnosti in za nadzor dela vlade. Oba bosta skupaj z odborom za zunanjo politiko preiskovala tudi komuniciranje Trumpa z ruskim predsednikom Vladimirjem Purtinom. Zahtevajo tudi dostop do prevajalcev Trumpovih osebnih in telefonskih pogovorov s Putinom. Posebej so izpostavili medijska poročila, da je Trump po enem od pogovorov s Putinom zasegel zapiske in da jih je hotel uničiti. Zapiski imajo naravo uradnega dokumenta in se jih ne sme uničiti.

Trump je sprva dejal, da bo izpolnil zahteve po dokumentih, rekel pa tudi, da demokrati ribarijo v kalnem, da je zločin to, kar počnejo sami, in da gre za nadlegovanje predsednika ZDA.