Vodja britanske diplomacije Jeremy Hunt je francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in njegovim kolegom na celinski Evropi (imenoval je samo Macrona) začel pošiljati opozorilne signale. Dejal je, naj sprejmejo dopolnitev brexitskega sporazuma, če ne želijo, da Britanija v primeru nesporazumne ločitve postane strateški tekmec EU blizu njenih obal.

Hunt se je tako očitno namesto premierke Therese May odzval na Macrononov napad na brexitarje v njegovem (predvolilnem) pismu, ki ga je objavil v ponedeljek po vsej Evropi. Macron je v pismu zagovornike brexita razglasil za trgovce jeze in lažnih novic, katerih laži in neodgovornost so vso Evropo vrgle v nevarnost, preostale članice EU pa pozval, naj se trdno, ponosno in jasno postavijo proti tej manipulaciji. Sicer je že pred Huntom več britanskih ministrov opozarjalo (grozilo), da lahko Velika Britanija postane tekmica Evropski uniji v njeni neposredni bližini, nekakšen Veliki Singapur.

Popotnica pogajalcem v Bruslju

Premierka Mayeva naj bi zaradi precej pozitivnih signalov iz EU, o katerih je včeraj vendarle tudi govoril Hunt, v nedeljo načrtovala še enega od številnih obiskov v Bruslju, ki so bili glede spreminjanja ali dopolnjevanja sporazuma o umiku Britanije iz EU do zdaj povsem brezplodni. Pogajanja o tem so v Bruslju potekala tudi včeraj in Huntova opozorila Macronu so bila očitno njegova in vladna popotnica predstavnikoma britanske vlade, ki sta pri glavnem evropskem pogajalcu za brexit Michelu Barnierju poskušala doseči spremembo brexitskega sporazuma, da bi ta postal sprejemljiv za večino britanskih poslancev. Gre predvsem za irsko varovalko, saj se zdi, da se je večina poslancev sprijaznila s preostalimi deli brexitskega sporazuma Mayeve, čeprav ga imajo za slabšega od članstva v EU. Nasprotniki brexita tako ravnajo zato, ker se bojijo nesporazumnega brexita, zagovorniki brexita pa, ker se bojijo, da se brexit ne bi zgodil.

Arbitraža za irsko varovalko?

Mayeva je včeraj v Bruselj poslala ministra za brexit Stephena Barclayja in generalnega državnega tožilca Geoffreyja Coxa, katerega obisk je morda bolj pomemben, saj je v bistvu vladni advokat in ji daje pravne nasvete, vlado in državo pa zastopa v pravnih postopkih na mednarodni ravni. Cox naj bi v Bruselj prinesel britanska pravna dopolnila za irsko varovalko, ki bi preprečila, da bi jo EU uporabila za to, da vso Britanijo obdrži v carinski uniji. Hunt je trdil, da bi pošten arbitražni mehanizem lahko bil del rešitve, ker EU zavrača obe alternativi, ki ju zahteva Mayeva, da bi dobila zeleno brexitsko luč v parlamentu: časovno omejitev veljave varovalke ali enostransko pravico Britanije, da se ji odpove.

Zgroženi zaradi mogoče nesporazumne ločitve

Hunt je tudi dejal, da bi nesporazumni brexit prinesel orjaške probleme, številni drugi ministri pa priznavajo, vsaj v zasebnih pogovorih, da so zgroženi ob misli na nesporazumni brexit. Do najverjetnejšega odločilnega glasovalnega dne o brexitu v britanskem parlamentu je manj kot teden dni (12. 3.), do samega brexitskega dne pa samo še dobri trije tedni (29. 3.). Če bi poslanci 12. marca že drugič zavrnili brexitski sporazum Mayeve, bodo takoj imeli priložnost, da se odločijo za nesporazumni brexit. Če bi ga zavrnili, bodo potem glasovali o večmesečni odložitvi brexita oziroma nadaljevanju pogajanj.

Dodaten pritisk na vlado, naj se vnaprej odpove nesporazumnemu brexitu kot eni od opcij, česar noče in noče narediti, medtem prihaja iz Škotske in Walesa. Poslanci škotskega parlamenta in valižanske skupščine so sploh prvič v zgodovini ločeno razpravljali in glasovali o povsem enaki resoluciji, ki je od Mayeve zahtevala, da črta možnost nesporazumnega brexita.