»Eno od ključnih vprašanj je, ali je takšen vsebinski načrt projektov, kot ga zajema protokol, javno finančno v celoti vzdržen,« je v izjavi za medije dejal Cerar. Svet SMC tudi pričakuje, da bo ministrstvo za finance zelo jasno povedalo, ali so ti projekti v mejah javnofinančne vzdržnosti.

Cerarja in vodjo poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča so člani sveta pooblastili, da pripombe in pomisleke prenesejo koalicijskim partnerjem. O potrditvi oziroma nepotrditvi sporazuma bo po Cerarjevih napovedih sicer dokončno odločal izvršni odbor stranke.

Kot je še dodal Cerar, pa skrb vzbujajo tudi določene izjave poslanca Levice Mihe Kordiša, ki je na svojem Facebook profilu zapisal, da sporazum pomeni zelo zabeljen račun za podporo proračunu. »To nas skrbi. Take izjave so zaskrbljujoče in pričakujemo pojasnila. Verjamem, da bomo to v koaliciji v prihodnjih dneh razčistili,« je še sklenil Cerar.

O sporazumu z Levico, o katerem imajo pomisleki tudi nekatere druge koalicijske partnerice in za katerega v Levic želijo, da bi ga podpisali še pred glasovanjem DZ o rebalansu proračuna, pravkar razpravlja tudi svet SAB. Prav tako odločajo, ali gredo na volitve samostojno ali s kom drugim.

Potem ko so se v največji vladni stranki LMŠ odločili, da gredo na evropske volitve samostojno in je s tem ugasnila ideja o skupni listi LMŠ, SMC in SAB, sta predsednik Cerar in predsednica SAB Alenka Bratušek namreč nakazala željo, da bi skupno listo oblikovali njuni stranki, a naj bi se člani SAB nagibali k samostojnemu nastopu.

O sklepih sveta SAB bodo javnost obvestili na novinarski konferenci v sredo.