Češka policija je v petek v sodelovanju z Evropsko mrežo enot za aktivno iskanje ubežnikov (ENFAST) na osnovi mednarodne tiralice prijela Čabo Dera, najbolj iskanega srbskega ubežnika, osumljenega več umorov. Akcija zamaskiranih policistov je bila tako bliskovita, da se presenečeni 39-letnik ni mogel pravočasno znebiti niti lažnih dokumentov, dveh pištol, nabojev, dušilca, pa tudi lasulje in očal, s pomočjo katerih se je skrival pred roko pravice. Češki policisti, ki so lastno identiteto prikrili z uporabo črnih kap, so aretacijo snemali, srbski mediji pa so Deru zaradi sproščenosti pred objektivi, in to kljub resnosti dogajanja, nadeli vzdevek plačanec z nasmehom.

Der je trenutno v priporu v Pragi, kam ga bo odnesla nadaljnja pot, pa še ni jasno. Tiralico za njim so namreč izdale Madžarska, Nizozemska in Srbija, zaradi česar se za zdaj še ne ve, kateri državi ga bodo predali. Osumljen je, da je 5. januarja letos sredi belega dne v beograjskem predelu Banovo brdo ubil 37-letnega Nebojšo Markovića, zeta enega od članov zloglasne kriminalne združbe Pink Panter. Njegovo brutalno usmrtitev so posnele kamere, na posnetku pa je domnevno viden Der – brez kakršne koli maske ali kape, zgolj z nasmeškom na obrazu. Markovića je večkrat ustrelil v glavo in prsi. Po navedbah srbskega Blica je morilec najverjetneje ubil napačnega človeka, saj naj bi bil tarča žrtvin tast, ki pa je živel v isti stavbi.

Der je ubijal že pred tem. Štiriindvajsetega maja 2004 je v restavraciji Marina v Novem Sadu s štirimi streli hladnokrvno pospravil Branislava Jelačića, člana skupine Firma, zaradi česar je bil obsojen na 14-letno zaporno kazen. Kmalu po prihodu iz zapora leta 2017 se je vrnil k nečednim poslom. Na Nizozemskem ga iščejo zaradi suma umora 62-letnega Ivana Serdarušića. Nadzorne kamere namreč kažejo, kako je v italijanski restavraciji v Amsterdamu s strelom v glavo ubil nizozemskega državljana hrvaških korenin, na kraju zločina so našli tudi osumljenčev DNK. Kaj natančno naj bi bil motiv, ni povsem jasno, je pa mogoče, da je šlo za posle z drogo. Poleg Markovića in Serdarušića naj bi Der septembra lani v Budimpešti ubil še Lasva V. Po pisanju srbskega Blica je na nekem parkirišču najprej zahteval, da moški pred njim poklekne, ga nato ustrelil v glavo, truplo odvrgel v bližnji potok in pobegnil. Tudi madžarska policija sumi, da je primer povezan z drogo. tak, agencije