Orto Fest je v zadnjih dvajsetih letih gostil več kot 550 glasbenih skupin in izvajalcev. En mesec trajajoč festival v svojem programu na posluh ponuja številne domače in tuje glasbene skupine, obarvane v rockovske odtenke, kar pa ne pomeni, da na Orto Festu ni prostora tudi za druge glasbene zvrsti. Neodvisni festival je do zdaj imel priložnost gostiti veliko število nezanemarljivih imen glasbene srenje, kot so Laibach, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx… Drugače povedano, od leta 1999 je v prostore v Grablovičevi ulici zaradi muzike prišlo več kot 82.000 obiskovalcev. Letos bo na Orto Festu nastopilo 23 domačih in 12 tujih glasbenih skupin ter posameznih izvajalcev.

Letni pregled dogajanja

Mnogim glasbenim festivalom v Sloveniji se kljub dobri obiskanosti uspe odviti le nekajkrat. Orto Festu pa je, čeprav ni deležen nikakršnega sofinanciranja, uspelo dočakati 20. obletnico. Andrej Ciuha, ki je skupaj z Markom Prihodo že od samega začetka gonilna organizatorska sila festivala, pravi: »Prvotna ideja Orto Festa je bila, da predstavlja nekakšen triumf letnega dela, saj vse leto organiziramo razne koncerte. Sprva je bil Orto Fest krajši, nato pa se je med samimi nastopajočimi pojavil interes za več aktivnosti, tako da smo spontano prišli do tega, da dogodek traja cel mesec. Kljub temu da je težko držati tradicijo, nam je z isto ekipo uspelo pritegniti mnogo zanimanja izvajalcev, potem pa so se zadeve nadgrajevale same po sebi.«

Žanrsko in idejno se festival v dvajsetih letih ni bistveno spreminjal. »Orto Fest je bil vedno zasnovan zelo na široko, ni omejen žanrsko, poskuša biti čim bolj aktualen v prostoru in trenutku,« pojasnjuje Ciuha in dodaja: »Trudimo se, da je klubska scena živa in da imajo bendi interes ustvarjati.«

Od Majk do Detoura

Letos bodo na otvoritvi v četrtek, 28. marca, nastopili Goran Bare & Majke, ki so svoj zadnji album Nuspojave ali Stranski učinki snemali v Sloveniji. Zanimivo je, da legendarne Majke ostajajo v svoji originalni zasedbi. Naslednji večer se bodo ljubitelji hardrocka veselili s tribute skupino Iron Maiden, Higher on Maiden, bolj resen pa se zdi nastop Ramba Amadeusa s Five Winnetous.

Drugi teden Orto Festa 2019 bo v ponedeljek, 1. aprila, zaznamovala novomeška rock zasedba Drevored, ki letos praznuje 40-letnico ustanovitve. Polovico krajšo obletnico beležijo tudi Hamo & Tribute 2 Love, ki se na oder Orto bara vračajo 4. aprila. Večer za tem bo verjetno eden najbolj odtrganih, saj bodo nastopili legendarni reški pankerji Paraf z zasedbo Valter svira Parafe. Kar seveda pomeni, da bo na kitari Valter Kocijančič. V naslednjih dneh bodo sledili Zmelkoow s svojim posebnim programom za ples in posluh z nazivom Večer živalskih napevov. Bolj resno se sliši napoved dolenjske skupine Demolition Group in simporockerjev Bohem, ki bodo v sklopu turneje On je jaz na Orto Festu zaznamovali 15. obletnico izida svojega prvenca Življenje ni zločin. 17. aprila bo nastopila hrvaška petčlanska hit skupina Detour.