Rdečke, kot se imenuje kolektiv festivala Rdeče zore, že dvajset let še posebej glasno razsajajo prav v dneh okoli 8. marca. Festival, ki se je leta 2000 prvič zgodil v AKC Metelkova mesto, je namreč nastal ob ugotovitvi, da tudi v tem naprednem avtonomnem kulturnem centru večino organizacijskih in ustvarjalnih del opravijo ženske, a tega domala nihče ni zares opazil.

Pobudnice festivala, med njimi denimo Nataša Serec, Jadranka Plut in Suzana Tratnik, ki so prihajale iz različnih metelkovskih feminističnih in umetniških društev, so želele opozoriti na delo ustvarjalk in aktivistk na Metelkovi. »S tem pa so s feminizmom in kasneje kvirom povezane teme začele prodirati tudi v javni prostor,« ugotavljajo zdajšnje članice. V preteklosti so že združile moči tudi z Mestom žensk, kot pravijo, se sestrska festivala medsebojno podpirata.

Generacijska izmenjava znanja

Rdečke so prostovoljke in delujejo na nehierarhičen način. »Festival ima programski odbor, ne pa vodje, odločitve sprejemamo kolektivno, zato veliko časa in energije posvetimo izmenjavi mnenj, prilagajanju, skrbi za dobro počutje znotraj ekipe. Vsaka od nas opravlja več funkcij, ki med nami rotirajo. Tako se imamo priložnost ob usmerjanju bolj izkušenih članic kolektiva izučiti različne veščine,« pravijo, ko tudi na novinarska vprašanja seveda odgovorijo kolektivno.

V njihovem dvajsetletnem delovanju si je občinstvo najbrž najbolj zapomnilo delavnico izdelovanja dilda iz lateksa leta 2010, na kateri so se udeleženke preizkusile v prepletu rokodelskih veščin, hekanja, recikliranja in tematik spolnosti. »Poleg tega verjetno ni obiskovalca, ki bi ga pustil ravnodušnega performans z mešanico kiberpanka in nekonvencionalnih seksualnih praks kolektiva Quimera Rosa leta 2016.«

Najbolj ponosne so sicer na podeljevanje (anti)nagrade bodeča neža. »Začelo se je leta 2013 kot vzpostavitev sramotilnega stebra na blogu Rdečih zor, kjer smo zbirale in komentirale seksistične izjave, zamisel o nagradi pa je nastala ob druženju različnih feminističnih iniciativ na festivalu,« pravijo Rdečke. Nujno se jim zdi problematizirati pojavnost seksističnega govora v slovenskem javnem prostoru.

Dvigniti glas

Moteče glasno bodo proti seksizmu ropotale tudi letos. Po nocojšnjem uvodu s predstavo, razstavo in podelitvijo nagrade sledi jutri ob 18. uri najprej pogovor o lezbičnem in kvirovskem aktivizmu v postjugoslovanskem prostoru Sestrstvo brez meja, predstavile bodo tudi publikacijo na to temo. Ost glasbene kritike pa bodo čez večer napeli ameriški glam in goth sekstet Material Girls, slovenski punk band Hak Attak ter skupina Svetlanas. Slednjim je domača Rusija zaradi protidržavne drže prepovedala ne le koncertiranje, temveč tudi vrnitev na rodno grudo. Feministično motrenje bo ljubljansko zemljo nehalo pretresati v soboto, a zgolj v festivalski obliki, sicer namerava še vztrajati.