»Za Albanijo, kjer vlada korupcija na najvišji ravni, ni Evrope, saj Evropa ne odpira vrat tatovom,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril vodja opozicijske Demokratske stranke Lulzim Basha. Za 16. marec je napovedal nove proteste, s katerimi skuša opozicija doseči razpis predčasnih volitev.

Večjih incidentov na današnjih protivladnih protestih ni bilo. So se pa ti sredi februarja sprevrgli v nasilje, ko so protestniki skušali predreti policijske barikade pred vladnim poslopjem, policija pa je uporabila solzivec in vodne topove.

Demonstracije so ob močnem policijskem varovanju potekale pred parlamentom, kjer se je v okviru dvodnevnega uradnega obiska prav danes mudil slovenski predsednik Borut Pahor. Sešel se je s predsednikom albanskega parlamenta Gramozom Rucijem, v ponedeljek pa med drugim tudi z vodjo opozicijske Demokratske stranke Basho.

Opozicija v Albaniji zahteva odstop premierja Edija Rame, oblikovanje začasne vlade in predčasne volitve. Vseh 65 opozicijskih poslancev je vrnilo svoje mandate.