Huawei želi v novem centru deležnikom z različnih področij omogočiti, da skupaj razvijajo rešitve za nove varnostne standarde, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa navedli v družbi.

»Gre za po našem mnenju učinkovit model za vzpostavitev zaupanja v digitalni dobi,« je dejal namestnik predsednika uprave družbe Ken Hu. Zaupanje mora po njegovih besedah temeljiti na preverljivih dejstvih ob enotnih standardih.

Po neuradnih informacijah, ki jih navaja dpa, naj bi se Ken na to temo v ponedeljek pogovarjal tudi s podpredsednikom Evropske komisije za enotni digitalni trg Andrusom Ansipom.

Gre za tretji Huaweijev evropski center. V Parizu so leta 2016 vzpostavili matematični raziskovalni center, v bližini Bonna pa v sodelovanju z nemškim zveznim uradom za varnost od lani deluje raziskovalni laboratorij za informatiko.

Predvsem ZDA v zadnjih mesecih pritiskajo na mednarodno skupnost, da naj Huaweijevo opremo izloči iz svojih načrtov. Kitajsko podjetje naj bi namreč na podlagi navodil uradnega Pekinga pridobivalo zaupne podatke uporabnikov. Huawei in Peking ameriške obtožbe označujeta za neutemeljene.

Odnosi med ZDA in Pekingom so se še poslabšali, ko so kanadske oblasti decembra lani v skladu z nalogom ZDA aretirale in zaprle finančno direktorico Huaweija Meng Wanzhou. Obtožena je kršenja sankcij proti Iranu. Sodišče jo je pozneje sicer izpustilo na prostost pod nadzorom in z omejitvijo gibanja.