Ključ do usode Fidesza in Viktorja Orbana v Evropski ljudski stranki imata po prepričanju slovenskih evroposlancev te največje evropske politične skupine Milana Zvera in Franca Bogoviča nemška CDU ter njen predstavnik in »špicenkandidat« Manfred Weber. Ta bo 9. marca v sklopu evropske turneje na obisku tudi v Sloveniji, pred tem pa je postavil Orbanu tri pogoje, ki jih mora izpolniti še ta mesec, če želi ostati v družbi EPP. Prvi pogoj je, da »mora takoj in dokončno ustaviti kampanjo proti Bruslju«, nadalje se mora opravičiti drugim strankam članicam EPP in končno mora zagotoviti delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti, ki jo podpira George Soros. Po poročanju nemškega tiska (Die Welt) je Weber dal Orbanu jasno vedeti, da se ne namerava pogajati o vrednotah krščanske demokracije in da je od predsednika madžarske vlade odvisno, ali bo prišlo do razkola med Evropsko ljudsko stranko in Fideszom.

Težave Viktorja Orbana na evropski ravni so dosegle kritično raven septembra lani, ko so evropski poslanci potrdili poročilo nizozemske evroposlanke zelenih Judith Sergentini o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem ter prvič v zgodovini sprožili postopek po 7. členu pogodbe EU. Ta omogoča začasen odvzem glasovalnih pravic državi članici EU, a je postopek odvzema izjemno kompleksen in težko dosegljiv. Kljub temu imajo obtožbe na račun Madžarske in Orbana simbolno vrednost, saj je v 2. členu lizbonske pogodbe določeno, da so temeljne evropske vrednote enakopravnost, svoboda, demokracija, vladavina prava ter spoštovanje človekovega dostojanstva in pravic.

Plakatna vojna proti Junckerju

V Evropski ljudski stranki (EPP) so doslej branili Viktorja Orbana in Fidesz, nazadnje so novembra lani na kongresu EPP v Helsinkih preprečili glasovanje o izključitvi Fidesza iz konservativne politične skupine, čeprav je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncler že takrat vztrajal, da bi bilo treba Fidesz izključiti. Napetosti so se začele stopnjevati pred dvema tednoma, ko so na Madžarskem zagnali novo plakatno vojno proti migracijam in ameriškemu milijarderju Georgu Sorosu, poleg njega pa je madžarska vlada na plakat postavila tudi Junckerja. Ta je ponovil poziv k izključitvi Fidesza iz EPP, in kot kaže, so vodilni predstavniki EPP in številne članice te politične skupine izgubili potrpljenje z izzivalno politiko Viktorja Orbana.

Če na kongresu EPP nasprotnikom ni uspelo zadostiti statutarnim pogojem za začetek postopka izključitve Fidesza, se je tokrat pod zahtevo o zamrznitvi članstva in nato morebitni izključitvi madžarske stranke podpisalo 13 strank s krščanskodemokratskim predznakom iz desetih evropskih držav. Predsednik EPP Joseph Daul, ki je ostro obsodil plakatno vojno madžarske vlade in samo dejanje opisal kot mejo, ki je Orban ne bi smel prestopiti, je napovedal, da bo skupščina EPP o izključitvi Fidesza razpravljala na srečanju 20. marca.

Po neuradnih virih bodo imele članice skupščine na voljo dve možnosti – zamrznitev članstva Fidesza ali njegovo izključitev. V tem primeru mora biti odločitev sprejeta z absolutno večino navzočih na skupščini. Slovenija je v EPP zastopana s strankami SDS, NSi in SLS, pri vprašanju Orbana pa imajo različne poglede. Medtem ko NSi zagovarja zamrznitev članstva Fidesza, so v SLS in SDS proti izključitvi stranke.

SDS in SLS v bran Orbanu

Vodja slovenske delegacije EPP v evropskem parlamentu Milan Zver iz SDS pojasnjuje, da so se na kongresu v Helsinkih dogovorili, da pred evropskimi volitvami ne bodo odpirali vprašanja članstva Fidesza v EPP, ker da to škodi Evropski ljudski stranki. Zdaj se tega nekdo očitno ne drži, pravi Zver, poleg tega je bila Madžarska v zadnjem obdobju večkrat napadena in se po njegovem prepričanju mora braniti. »Moramo se zavedati, da komisijo dejansko vodi Frans Timmermans (socialni demokrat) in ne Juncker. Stranke, ki znova odpirajo vprašanje članstva Fidesza, dejansko podpirajo agendo socialistov, ki poskušajo vnesti razdor v Evropsko ljudsko stranko. Te stranke so levo krilo EPP, niso močne, so pa glasne,« pojasnjuje Zver. Podpredsednik SDS je prepričan, da kritikom Viktorja Orbana 20. marca ne bo uspelo pridobiti absolutne večine za sklep o izključitvi. Če pa bi izglasovali zamrznitev članstva madžarske stranke, je to po njegovem mnenju isto, kot če bi jo izključili. Podobno razmišlja tudi evropski poslanec SLS Franc Bogovič, ki prav tako meni, da pred evropskimi volitvami ni pametno poglabljati razdora, delno pa so v SLS proti izključitvi Fidesza tudi iz lastnih izkušenj, saj so pred leti vodili politiko izključevanja in na ta način drseli na politični rob. »Politika Viktorja Orbana je postala breme, po drugi strani pa imajo madžarski poslanci pomembno vlogo v evropskem parlamentu. Zato zagovarjamo politiko umiritve strasti,« pravi Bogovič.

NSi za zamrznitev Orbana

»Orban se mora odločiti, ali želi biti del Evropske ljudske stranke. Napadanje članov iste politične družine zaradi krepitve domače politične podpore ni sprejemljivo. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da obračunavanje znotraj iste politične družine na odprti sceni vedno škoduje vsem vpletenim,« je na socialnem omrežju zapisal prvak NSi Matej Tonin. NSi s Fideszom deli mnoge stvari, na isti strani so z Orbanom pri krepitvi nacionalne in evropske identitete, »a njegov lov za sovražniki v politični družini je odmik od vrednot EPP«. Zato bodo, kot je napovedal Tonin, v NSi podprli zamrznitev članstva Fidesza v EPP, vse dokler bodo v stranki vztrajali pri napadih na člane iste politične družine. Takšno stališče pri prvaku SDS Janezu Janši, sicer tesnem zavezniku Viktorja Orbana, ni naletelo na odobravanje, kar je tudi izrazil na socialnem omrežju twitter.