V Nemčiji se je lani poleti razvnel hud spor glede migracijske politike, ko je notranji minister Horst Seehofer iz vrst Krščansko-socialne unije (CSU) zagrozil z zaprtjem meje z Avstrijo. Strasti so se umirile, ko se je Nemčiji uspelo dogovoriti z Grčijo in Španijo, da bodo v obe državi vračali migrante, ki so tam že registrirani. Podobno so se dogovorili tudi z Italijo, a dogovora niso nikoli podpisali.

Po podatkih nemškega notranjega ministrstva so v okviru sklenjenih dogovorov od avgusta v Grčijo vrnili devet migrantov, v Španijo pa dva, je v nedeljo poročala dpa.

Že lani poleti so strokovnjaki posvarili, da bodo dogovori v praksi zadevali le malo migrantov, ki čez druge države članice potujejo v smeri Nemčije. Tudi liberalci (FDP) so se pridružili kritikam in v ponedeljek ocenili dogovore za neuspeh in neučinkovite.

Po zakonodaji EU bi morali migranti zaprositi za azil v prvi državi članici, v katero vstopijo. A se je v zadnjih letih po večjih navalih migrantov in pritiskih na zunanje članice EU ureditev izkazala za neučinkovito. Številni migranti so tako po vstopu v EU nadaljevali svojo pot v Nemčijo ali druge bolj severne članice.