»Pakistanska mornarica je v ponedeljek pozno zvečer opazila indijsko podmornico in jo posvarila pred vstopom v njene ozemeljske vode,« je sporočila pakistanska vojska. Dodali so, da v skladu z navodili pakistanske vlade o ohranjanju miru indijske podpornice niso napadli.

Navedli so še, da gre za drugi primer poskusa vdora indijske podpornice v pakistanske vode po letu 2016.

Odnosi med Indijo in Pakistanom so se zaostrili po napadu na konvoj z indijskimi vojaki sredi februarja v indijskem delu Kašmirja, v katerem je umrlo več kot 40 pripadnikov indijske vojske. Odgovornost za napad je prevzela skupina Džaiš e Mohamed, ki deluje v Pakistanu.

Posledično je indijska vojska prejšnji teden izvedla letalski napad na domnevne položaje te islamistične skupine na pakistanskem ozemlju, pri čemer je bilo po navedbah indijske strani ubitih okoli 350 skrajnežev.

Večkrat prekršena prekinitev ognja med državama

Pakistanska vojska je dan kasneje sporočila, da so v zračnem prostoru nad Kašmirjem sestrelili dve indijski vojaški letali, pri čemer so zajeli pilota, ki so ga kasneje vrnili. Pakistan je nato zaprl svoj zračni prostor. Indijska stran pa je Pakistan obtožila, da so njegova vojaška letala kršila zračni prostor nad indijskim delom pokrajine, ki si jo lastita obe državi.

Pakistan in Indija sta bila že trikrat v vojni, od tega dvakrat zaradi pokrajine Kašmir. Leta 2003 sta se državi dogovorili za prekinitev ognja, a je bilo že več kršitev tega dogovora.