»Nisem kriv,« je danes na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču sodnici Nini Drozdek Draganić dejal obtoženi Tomaž Kos, ki se je na zatožni klopi znašel kot stečajni upravitelj v primeru stečaja družbe MKT Print in razvpite prodaje njenega nepremičninskega kompleksa. Tožilstvo Kosu in še petim soobtoženim očita kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja ter jemanja in dajanja podkupnine.

Kos je bil stečajni upravitelj družbe v stečaju MKT Print, ki je bila lastnica stavbe nekdanje tiskarne Mladinske knjige za Bežigradom v Ljubljani. Pri prodaji te nepremičnine naj bi šlo za vnaprej dogovorjen posel, v dogovor pa naj bi bil vključen tudi Kos. Obtoženi naj bi nepremičnino prodal (pre)poceni, soobtoženi pa naj bi jo nato preprodali končnemu kupcu in si pri tem razdelili okoli milijon evrov razlike. Bogato nagrado naj bi nameravali izplačati tudi Kosu.

Poleg Kosa sta danes krivdo zanikala tudi obtoženi Peter Šinkovec, nekdanji član nadzornega sveta družbe MKT Print, in Mirko Klemenčič. Obtožena Uroš Šušteršič in Damjan Murko, direktor družbe HCC, ki naj bi bila predvidena za končnega kupca pri preprodaji nepremičnine, pa sta krivdo priznala. Za kakšno kazen sta se pogodila, tožilstvo danes ni razkrilo. O sporazumu o priznanju krivde bo sodišče presodilo čez dva tedna.

Obramba: dokazi pridobljeni nezakonito

Kosov zagovornik je na današnjem predobravnavnem naroku sodnici predlagal, da sodišče najprej odloči o zahtevkih za izločitev dokazov in šele nato o novih dokaznih predlogih. Med drugim je zahteval izločitev dokazov, pridobljenih s tajnim opazovanjem, saj da so bili pridobljeni nezakonito. Pri tem se je skliceval na pravico obtoženega do zasebnosti in poudaril, da so bili izvedeni ukrepi nesorazmerni glede na sum. Zahteval je tudi izločitev obtoženčevih bančnih podatkov iz San Marina. Opozoril je še, da se sodišče v odredbi sklicuje na izjavo neimenovane osebe, ki namesto na dejstvih temelji na njenem mnenju. Sodnica bo najprej odločala o predlogu za izločitev dokazov, nato pa razpisala dodatni predobravnavni narok.