Kanadski premier Justin Trudeau je zadnje tedne tarča obtožb, da je poskušal preprečiti preiskavo proti zelo velikemu gradbenemu in inženirskemu podjetju SNC-Lavalin, ki naj bi podkupovalo bivšega libijskega diktatorja Moamerja Al Gadafija. V zadnjem mesecu dni je zaradi afere izgubil dve pomembni ministrici in glavnega svetovalca, morda pa tudi že jesenske parlamentarne volitve.

Po nekdanji pravosodni ministrici Jody Wilson - Raybould, ki je pred tremi tedni odstopila, sicer tik po prevzemu ministrstva za veterane, in premierjevem sekretarju Gerardu Buttsu, ki ji je sledil nekaj dni pozneje, je v ponedeljek odstopila še finančna ministrica Jane Philpott. Na twitterju je Philpottova zapisala, da ne more več zagovarjati ravnanja vlade, rekoč: »Držati se moram svojih temeljnih vrednot, svoje etične odgovornosti in ustavnih dolžnosti.« Pojasnila je, da je zaskrbljena, ker je očitno, da so vladni politiki in uradniki »pritiskali na generalnega državnega tožilca, naj posreduje v zadevi SNC-Lavalin«. Zapisala je še: »Nekaj lahko stane, če se držiš svojih načel, še več te stane, če jih zapustiš. (…) Temeljna doktrina pravne države je, da generalni državni tožilec ni podrejen političnim pritiskom ali vmešavanju pri sprejemanju svojih odločitev.«

Reševal naj bi delovna mesta

S podobnimi očitki proti vladi je pred tem prišla na dan Wilson-Raybouldova, ki je zatem konec februarja pred odborom spodnjega doma povedala, da so jo med septembrom in decembrom lani, ko je bila še pravosodna ministrica, premier in vsaj deset članov vlade prepričevali in tudi s prikritimi grožnjami pritiskali nanjo, naj ustavi postopek proti SNC-Lavalinu. Ker je bilo vse zaman, jo je 14. januarja Trudeau, kot razlaga Wilson-Raybouldova, premestil na položaj ministrice za veterane. Trudeau zanika, da bi storil kar koli protizakonitega. Konservativna opozicija pa zahteva njegov odstop.

Podjetje SNC-Lavalin, ki ima sedež v francosko govorečem Montrealu, naj bi v letih 2001–2011 družini Gadafija in drugim odgovornim v Libiji nakazalo 31 milijonov evrov v zameno za milijarde evrov vredne pogodbe o gradnji. Če se bo to na sodišču izkazalo za resnično, potem SNC-Lavalin, ki ima 50.000 zaposlenih, od tega 9000 v Kanadi, v naslednjih desetih letih ne bo smel sodelovati v nobenem javnem razpisu v Kanadi. Sam Trudeau priznava, da bi bilo na tak način ogroženih več tisoč delovnih mest, saj podjetje v Kanadi posredno zagotavlja več kot 100.000 delovnih mest. Torej naj bi predvsem zato premier poskušal ustaviti preiskavo proti SNC-Lavalinu. Menda so ga vodilni iz tega gradbenega podjetja prepričali, da ne bi bilo prav, da bi bilo zaradi grehov nekaterih nekdanjih vodilnih kaznovano celotno podjetje in več njegovih zaposlenih.

Afera je izbruhnila v nepravem času za liberalnega premierja, saj bodo oktobra v Kanadi parlamentarne volitve. Trudeauja podpira vse manj Kanadčanov, v zadnjih dneh ima težave tudi z nastopi pred ljudmi, ker ga prekinjajo protestniki, ki usmerjajo pozornost na afero.