Bohinjski gorski reševalci so v ponedeljek v zahtevnih razmerah na terenu na območju Triglava reševali tujca. »Na poti prek Tošca je sicer ustrezno opremljen stopil na ledeno ploskev, zdrsnil in se z zlomi ustavil šele 50 metrov pod potjo,« so sporočili s Policijske uprave Kranj. Po podatkih policije se je huje poškodoval, vendar ni v smrtni nevarnosti.

»Nemški gornik je šel v gore sam. Bil je izkušen in dobro opremljen, ampak to še ni zagotovilo, da bo pot v gore varna,« pravi Miha Arh iz GRS Bohinj. »Pravzaprav je imel veliko srečo, da je padel ravno na območju, ki je pokrito s telefonskim signalom. Če bi padel pet minut hoda kasneje, ne bi mogel poklicati na pomoč. Iskati bi ga začeli šele, ko bi kdo ugotovil, da se ni vrnil iz hribov,« pravi Arh.

Na PU Kranj opozarjajo, da nevarnost v visokogorju zaradi zelo spolzkega terena še zdaleč ni mimo. »Zato bodite zelo previdni, pa še to, kot kažejo primeri, v aktualnih razmerah ni recept za varno vrnitev domov,« so zapisali. Arh pa dodaja, da se razmere v gorah iz dneva v dan ali celo pogosteje spreminjajo, različne pa so tudi v različnih gorovjih na istih nadmorskih višinah ter na prisojnih in osojnih pobočjih.

»Razmere so odvisne od temperatur in od vremenskih razmer. V jasnih nočeh se temperature spustijo proti ničli ali še nižje in podlaga pomrzne, kar pa je manj pogosto ob oblačnih nočeh. Ponekod v visokogorju pa so celo prisojna pobočja povsem kopna,« opisuje Arh. Zato svetuje, naj si pohodniki ture izberejo glede na svoje psihofizične sposobnosti in naj bodo pozorni na razmere, ki pa jutri na načrtovani turi zagotovo ne bodo več takšne, kakršne so bile danes, dodaja.