Kot je Vilfan tokrat pojasnil za časnik, je Finančna uprava (Furs) reagirala na zapise v medijih o delovanju športnega društva. »Do mene so prišli inšpektorji in začelo se je poizvedovanje,« je pojasnil.

Kot je dodal, je Furs opravil razgovore z njim, z njegovo računovodsko službo in trenerjem. Na osnovi tega so prišli do nekaterih spoznanj o nedoslednostih, je priznal Vilfan.

Društvo se je nato s Fursom dogovorilo, da podajo samoprijavo, kar da je možno, če so ugotovljene manjše računovodske napake ali nedoslednosti. Osnutek so oddali 25. februarja, na Fursu pa so ga sprejeli. Društvo pa je še isti dan poravnalo dolg in obresti. »Zato velja posebej poudariti, da v primeru samoprijave samoprijavitelj ni odgovoren za prekršek. V prekršku ni niti društvo, niti jaz, niti vodja naše košarkarske šole,« je dodal Vilfan in zatrdil, da ne on, ne DeSUS, ne predsednik stranke Karl Erjavec, ki je dal izjavo na to temo, niso »zavajali in lagali - kar je na svoji facebook strani celo zapisal predsednik vlade - v zvezi s tem, ali je bil državi plačan ali ne določen znesek ...«

Premier Marjan Šarec je nedavno namreč na facebooku zapisal, da je Vilfanov odstop sprejel zato, ker sta mu DeSUS in Vilfan ves čas zagotavljala, da je vse v redu in da ni bilo treba ničesar plačati, izkazalo pa se je, da je šlo za 30.000 evrov dolga.

Vilfan pri zavračanju navedb Reporterja vztraja

Vilfan sicer vztraja pri zavračanju navedb Reporterja, saj da ne drži, da bi sam osebno plačal neki znesek z namenom, da bi Furs zaustavil postopke proti društvu.

Na vprašanje, kako so lahko svoje delo, komentiranje košarkarskih tekem ali vadnine, denimo, v nasprotju s finančno upravo razumeli kot neprofitno dejavnost košarkarske šole, je dejal, da »če so v računovodskem servisu menili, da pri nekaterih prihodkih ne gre za pridobitno dejavnost, se s tem nisva ukvarjala ne jaz ne naš trener«.

Izpostavil je, da »je nesporna ugotovitev Fursa, da so bili prihodki iz komentiranja, vadnin in sponzorski prispevki porabljeni za delovanje društva«, torej, da ni šlo za osebno okoriščanje. Je pa pojasnil tudi, da je bil v tistem času, pred desetimi leti in več, zaposlen v društvu in je s honorarji od komentiranja košarkarskih tekem na nacionalni televiziji zagotavljal dodatna sredstva za delovanje društva in za plačo, ki jo je imel v društvu. »Ko sem leta 2011 postal poslanec, je vodenje društva in tudi košarkarsko šolo prevzel naš glavni trener,« je dodal.

Vilfan, ki je premierju okoliščine samoprijave pojasnil, ob tem pravi, da ga je zelo »zmotilo, da je poročilo, namenjeno osebno premierju Šarcu, takoj prišlo do medija, ki je o tem največ pisal. Revija Reporter je nemudoma objavila detajle poročila, razpolagali so celo s fotografijo tistega dela poročila, ki govori o obdobju in plačanem znesku. Treba je povedati, da je poročilo, namenjeno predsedniku vlade, vsebovalo podatke, ki so davčna tajnost,« je izpostavil Vilfan.

»Vsak mora svoje delo opravljati odgovorno«

O tem, kako so ti podatki prišli v medije, ne želi špekulirati, a dodaja: »Glede na to, da v naši državi zadnje čase veliko govorimo o odgovornosti, je morda na mestu opozorilo, da mora vsakdo svoje delo odgovorno opravljati.«

Po odstopu s funkcije državnega sekretarja za šport v kabinetu predsednika vlade pa se poslavlja tudi od politike, iz DeSUS je izstopil. »Čas, ko sem bil v poslanski skupini DeSUS, je bilo moje najbolj plodno obdobje, saj smo kar nekaj naredili za šport. Sprejemali smo zakone, pri treh sem bil prvopodpisani predlagatelj, na kar sem zelo ponosen,« je še pojasnil.