Za vzgojo pa je zelo pomemben čas konca zime in začetka pomladi, saj jih takrat režemo, gnojimo in temeljito poskrbimo za dober začetek sezone.

Zimska rez

Osnovna rez jagodičevja je zimska, ki jo opravljamo v lepih zimskih oziroma pomladnih dneh. Sonce in toplo vreme ni pomembno le za nas, temveč tudi za rastline. V času rezi in še nekaj ur po njej ne sme zmrzovati. Suho vreme naj bo vsaj tri dni po rezi, ker se bodo rane tako lepo zaprle in je močno zmanjšana možnost okužbe. Prepogosto pozabimo na škropljenje jagodičevja z bakrovim sredstvom, enakim, kot ga uporabimo za vse sadno drevje. Tudi jagodičevje ima svoje bolezni, kar močno zmanjšamo s škropljenjem z bakrovim sredstvom Bio Plantella Cuprovin. Škropimo dvakrat, v razmaku 7–14 dni. Rezi se med posameznimi sadnimi vrstami razlikujejo in za vsako je pomembno poznati osnove.

Črni ribez

Z rezjo začnemo v zimskem oziroma letos kar zgodnjem spomladanskem času, okoli marca. Takrat so rastline v mirovanju. Črni ribez zelo enostavno ločimo od drugih ribezov po intenzivnem vonju, medtem ko ga ostali nimajo. Nežno podrgnemo po lesu in brstih ter prste povohamo. Zelo pomembno si je zapomniti, da obstaja pri črnem ribezu samo ena oblika rezi. Posamezna stebla naj ne bodo starejša kot štiri leta, potem jih je treba nadomestiti z novimi. Stebla vedno izrezujemo tako, da škarje vstavimo v zemljo in izrežemo celoten poganjek. Stebel nikoli ne krajšamo, saj s takšnimi ranami rastlino izpostavimo škodljivcu – steklokrilki. Ta ličinka se hrani znotraj ribeza, ko potuje po njegovem strženu in v kratkem času uniči cel ves. Lahko pa pride do situacije, v kateri moramo narediti rez više na rastlini, takrat rane res dobro zamažemo s kakovostno cepilno smolo Bio Plantella Arbosan, ki se hitro strdi in ne poka. Tako preprečimo vdor škodljivca. V enem grmu ribeza imamo 12–15 stebel, med katerimi kolobarimo. To pomeni, da imamo nekaj 4-letnih, 3-letnih, 2-letnih in nekaj enoletnih poganjkov.

Rdeči in rumeni ribez

Rumeni in rdeči ribez režemo enako, saj gre le za različno obarvane plodove na skorajda identični rastlini. Pri rdečem ribezu imamo v grmu tako kot pri črnem 12–15 poganjkov. Tako kot pri črnem tudi tu kolobarimo z njimi. Razlika je v tem, da so njegovi poganjki lahko rodni 6–8 let. Stare poganjke izrezujemo in jih nadomestimo z novimi. Poganjke lahko krajšamo in režemo po želji. Stremimo k lepo odprtemu in dobro osončenemu grmu. Tam, kjer je sonce, bodo lepi in sočni plodovi. Ribezi rodijo na koncu vej. Pogosto so ti poganjki dolgi in jih dobimo veliko, a samo drobne plodove. V tem primeru te dolge enoletne poganjke prikrajšamo za tretjino ali polovico. Hranila se bodo razporedila v manj plodov, ki pa bodo veliki in debeli. Samo pred pticami jih bomo morali zaščititi. Za vse jagodičevje z izjemo ameriških borovnic uporabljamo organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za jagode, ker brez hranil ne bo plodov.

Kosmulje

Pri kosmuljah se je obrezovanja najbolje lotiti kar redno na začetku vsake sezone. Ker imajo zelo veliko močnih trnov, je pametno uporabiti rokavice in sredino grma dobro razredčiti. To pa zato, ker imajo pogosto težave s plesnijo. Zato vse veje, ki se prepletajo v sredini grma, dobro razredčimo in porežemo. Skrajšamo tudi stranske poganjke. Zunanje veje hitro ležijo kar na tleh. To pomeni, da so izpostavljene vlagi, kar hitro vodi v okužbo z boleznijo. Treba jih je podpreti s palicami ali drugo oporo.

Ameriška borovnica

Za uspešno rast in razvoj potrebujejo ameriške borovnice zemljo s kislim pH. Zato pri sajenju v veliki posodi ali sadilni jami uporabimo zemljo za borovnice Bio Plantella, ki ima kisel pH in dobro strukturo za močno ukoreninjenje. Posamezni poganjki so rodni 6–8 let, nato rodnost močno pade, zato jih je treba izrezati in nadomestiti z novimi. Upoštevamo enake osnove rezi kot pri rdečem ribezu. Edina razlika je, da poganjkov ne krajšamo, saj na koncu poganjkov. Za ohranjanje kislega pH tal uporabljamo organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za borovnice, ki je dovoljeno tudi v ekološki pridelavi.

Aronija

Čudovit grm, ki je vedno bolj pogost del našega sadnega in tudi okrasnega vrta. Zelo lepo cveti, ima uporabne plodove ter barvito jesensko listje. Aronijo gojimo v obliki grma s 4–5 glavnimi poganjki, ki naredijo krošnjo 2–2,5 metra visoko. Vedno vzgajamo nekaj manjših poganjkov, ki bodo po potrebi nadomestili starejše. Ti so rodni do deset let, nato jih zamenjamo, po potrebi lahko tudi prej. Ker ima zelo lepo upogljive glavne poganjke, jih pri obiranju zelo enostavno nagnemo in poberemo plodove. Veje, ki se križajo in rastejo ena v drugo ali pa so stare, prenizke, preprosto izrežemo. Prav tako odstranjujemo poganjke, ki izraščajo iz tal.

Vanes Husić, univ. dipl. inž. agr., strokovnjak agronom Kluba Gaia