Za dober rez, lahko lopatenje zemlje, drobljenje grud in vsega ostalega sta dva pomembna pogoja. Prvo je dober izdelek, drugo pa nabrušenost, ki je v veliki meri odvisna od vas. Zato vam priporočamo, da škarje in drugo rezalno orodje, ki ga uporabljate že vrsto let, pred začetkom del dobro nabrusite. Na ta način si boste olajšali delo, poleg tega pa bo rez gladek in oster.

Pri obrezovanju dreves še en nasvet. Če odrezujete debelejše veje, vam bo le malo časa vzel še en ukrep, da večje rane na drevesu zamažete s cepilno smolo, tako se bodo čim prej zarasle in predvsem ne bo iztekal sok drevesa, kar se rado zgodi predvsem takrat, ko nekoliko zamudite obrezovanje in drevo že začne pomladno rast.

Dobre škarje, gladek rez

Škarje za obrezovanje so različne, ene so namenjene obrezovanju svežih vej in za čisti rez, druge pa za obrezovanje trdih in posušenih vej ter grmičevja. Pri škarjah in tovrstnem orodju za obrezovanje je nekako značilen velik razpon med kakovostnimi in seveda tudi nekoliko dražjimi izdelki ter nizkocenovnimi. Škarje so škarje, bi morda lahko kdo rekel, ampak dejstvo je, da pri nizkocenovnih izdelkih velja, za malo denarja malo muzike, in take škarje ne zdržijo prav dolgo. Še najmanj, kar se vam zgodi, je, da izpade vzmet in potem je delo skoraj nemogoče. Ob vsem tem naj vas opozorim še na to, da so škarje lahko različnih velikosti glede na vašo dlan, obstajajo pa tudi univerzalne škarje, pri katerih ni pomembno, ali ste levičar ali desničar in kako velike so vaše dlani.

Univerzalni ročaji

Uporabni in predvsem priročni še posebno za domače uporabnike so univerzalni ročaji, na katere je mogoče namestiti različne nastavke (metle, rezalnik vej, čistilnik žlebov, cvetlične grablje, triroge motike, ročne kultivatorje in druge). Pri nekaterih boste potrebovali teleskopske ročaje, ki vam bodo olajšali delo na višini. Med eno najboljših orodij za obrezovanje srednje debelih vej vej bi na podlagi lastnih izkušenj uvrstili višinske škarje fiskars. Gre za izdelek, s katerim dosežete višje veje, s pomočjo posebnega mehanizma pa jih zelo lahko odrežete. Uporabne so tudi za rezanje različnih vej povsem pri tleh, izkazale pa so se tudi pri obrezovanju malin, kar enostavno storite od daleč. Stisk škarij na koncu teleskopske palice je mogoč na dva načina. S potegom oranžnega dela v sredini ročaja ali s potegom oranžne bunke na koncu ročaja, s tem, da je prvi sistem lažji. Obe ročici sta povezani in nato vodita prek visokokakovostne vrvi do glave in končnega prenosa z verigo do rezil. Glavo se lahko obrača pod različnimi koti. S pomočjo tega podaljška lahko brez težav režete veje do višine petih metrov. Univerzalni višinski rezalnik je namenjen za rez vej, debelih do 32 mm, odrežete pa jih resnično z lahkoto.

Kaj pa sekire?

S sezono priprave drv je tako, da se praktično nikoli ne konča. Fiskars ima v svoji seriji različne sekire, od takih za taborjenje, tesarjenje, univerzalne sekire in sekire za cepljenje lesa. Ročaji so izdelani iz obstojnega in lahkega poliamida, okrepljenega s steklenimi vlakni, površina je nedrsljiva in zagotavlja varen prijem. Material rezil je finsko ogljikovo jeklo, kovano v utopu. Ima teflonsko prevleko, ki zmanjšuje trenje. Zanesljiva pritrditev rezila na toporišče zagotavlja, da se sekira ne more sneti. Ostrina in kakovostno toporišče sta recept za učinkovito sekanje, predvsem pa je največ vredno tisto: se ne more sneti.

Leti kot sneta sekira

S sekirami in različnim orodjem, kot so na primer lopate in motike, pa tudi grablje na lesenih ročajih, 'štilih', se vedno znova pojavlja problem izsuševanja ročaja. Številni to rešujejo tako, da ga namočijo. To je eden najbolj nevarnih načinov reševanja težav z lesenimi ročaji, še posebno pri sekirah. Les se sicer napne, se pa potem še hitreje izsuši, zaradi vode pa se pospeši trohnenje in se bo taka sekira slej ali prej snela, kar se lahko konča s hudo poškodbo. Saj poznate tisto reklo, da kaj leti kot sneta sekira…

Paleta vrtnih orodij je široka, tako da dobro premislite, kaj potrebujete, saj je dejstvo, da gre z dobrim in predvsem pravim orodjem delo trikrat hitreje od rok. Ob delu pa pomislite tudi na najmlajše pomočnike, otroke ali vnuke. Različno orodje je pravo za gradnjo peščenih gradov, največje zadovoljstvo vas in vaših otrok pa boste dosegli takrat, ko boste skupaj ugotovili, kako je vrtnarjenje tudi igra.