Kovrigov »glavni stik« in sodelavec na Kitajskem, ki mu je priskrbel obveščevalne podatke, je bil po navedbah Xinhua drugi Kanadčan, ki je priprt na Kitajskem. Gre za poslovneža Michaela Spavorja, ki so ga tako kot Kovriga kitajske oblasti pridržale decembra lani.

Njuna aretacija naj bi bila po prepričanju poznavalcev odgovor Pekinga na odločitev Ottawe, ki je le nekaj dni pred tem na zahtevo ZDA aretirala glavno finančno direktorico Huaweija.

Kitajski organi so že pred tedni sporočili, da oba Kanadčana preiskujejo zaradi suma, da ogrožata nacionalno varnost. Zaradi domnevnega vohunjenja pa jima zdaj grozijo dolge zaporne kazni.

Nekdanji diplomat Kovrig, ki je zdaj svetovalec think tanka Mednarodna krizna skupina (ICG), je pogosto potoval na Kitajsko brez diplomatskega potnega lista s poslovnim vizumom in je zbiral obveščevalne podatke od leta 2017, navaja Xinhua.

Nove obtožbe Pekinga na račun Kanadčanov prihajajo tri dni po tem, ko je kanadska vlada formalno odobrila začetek procesa izročitve finančne direktorice Huaweia Meng Wanzhou ZDA. S tem je dodatno razjezila Peking, ki je dejanje označil za »hud politični incident«.