»Obstajajo načrti za spremembe, v skladu s katerimi bi Nemci z dvojnim državljanstvom, ki se borijo za katero od terorističnih skupin, izgubili nemško državljanstvo,« je potrdila tiskovna predstavnica nemškega notranjega ministrstva Eleonore Petermann.

Dogovor sta po poročanju dpa dosegla notranji minister Horst Seehofer iz CDU in ministrica za pravosodje Katarina Barley iz SPD.

V skladu z nemško zakonodajo lahko posamezniki z dvojnim državljanstvom nemškega izgubijo, če se borijo za tuje vojske brez dovoljenja nemškega obrambnega ministrstva. Z uveljavitvijo predlagane spremembe pa bi v zakon vključili tudi rešitev, da lahko izgubijo nemško državljanstvo, če se borijo v tujih terorističnih organizacijah.

Vendar pa bi ta rešitev veljala le pod strogimi pogoji - če je posameznik starejši od 18 let in ima dvojno državljanstvo, tako da ob izgubi nemškega ne bi ostal brez državljanstva. Poleg tega se zakonske spremembe ne bodo uporabljale retroaktivno, kar pomeni, da ne bodo veljale za nemške borce IS, ki so že zaprti.

Tiskovni predstavnik kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert je zavrnil trditve, da bi se dvojni državljani zaradi te zakonske spremembe počutili kot »drugorazredni državljani«. »Ne smemo pozabiti, za kaj pri tem gre,« je dejal.

»Gre za konkretno sodelovanje v bojnih operacijah za teroristične organizacije v tujini,« je dejal in spomnil, da se je vlada nemške kanclerke v lanskih koalicijskih pogajanjih zavezala, da bo preučila takšno rešitev.

Številne evropske države se v zadnjih tednih soočajo z vprašanjem, kaj storiti z borci skrajne skupine Islamska država. Ameriški predsednik Donald Trump je sredi februarja pozval Evropo, naj sprejme 800 borcev IS, ki so jih ameriške sile zajele v Siriji, in jim sodijo.

Evropske vlade so glede repatriacije svojih državljanov, ki so se v Siriji in Iraku borili v vrstah IS, previdne, saj se po vrsti terorističnih napadov v Franciji, Nemčiji in drugod po Evropi bojijo političnih in drugih posledic njihove vrnitve.