»Dejstvo, da sta se Salisbury in širša regija tako dobro branila ob uničujočem incidentu priča o odločnosti, potrpljenju in pozitivnosti družbe,« je izpostavila Mayeva. Ljudi pa je pozvala, naj jih opogumi dejstvo, da se je v petek končala dekontaminacija najmanj 12 točk v Salisburyju in bližnjem Amesburyju.

V Salisburyju so pred letom dni našli nezavestna nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo, ki sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok. Oba sta preživela, a primer je zastrupil tudi odnose med Londonom in Moskvo, ki so leto dni po incidentu še vedno napeti.

Junija lani se je z novičokom preko stekleničke parfuma zastrupil še par v Amesburyju. 44-letna Dawn Sturgess je umrla, moški pa ima še vedno zdravstvene težave. Policist, ki je bil prav tako zastrupljen, je medtem že okreval.

Policija v Wiltshiru, ki pokriva območje Salisburyja, je danes sporočila, da je v preiskavi ter zaščiti območja, povezanega z zastrupitvijo, sodelovalo okoli 2000 policistov, drugega osebja in prostovoljcev.

»Nedvomno gre za najbolj zapleten in zahteven primer, kar smo ga kdajkoli imeli v Wiltshiru,« je v izjavi za javnost izpostavil eden vodilnih predstavnikov policije v Wiltshiru.