Norvežan Geir Helgemo je bil oktobra lani v zmagovalni ekipi, ki je osvojila moštveni turnir Svetovne bridž federacije v Orlandu na Floridi. Po osvojeni lovoriki pa se je njegova sreča obrnila. Na testiranju za doping so namreč ugotovili, da je uporabljal prepovedane substance. Kazen vključuje prepoved igranja do letošnjega novembra. Analize so pokazale, da je eden najboljših igralcev bridža na svetu jemal sintetični testosteron in klomifen.

Gre za snovi, ki ju uporabljajo pri zdravljenju ženske neplodnosti, pri moških pa lahko povečuje rast mišic in fizičnih sposobnosti. Kakšno prednost prinaša to igralcu kart? Nikakršno, trdi generalni sekretar norveške bridž zveze Allan Livgard, ki je začuden nad odločitvijo, z 49-letnim prvakom pa sočustvuje. Hkrati opozarja, da bi Helgemo moral poznati pravila in jih upoštevati.

Svetovna bridž federacija namreč uporablja seznam prepovedanih substanc, ki temelji na seznamu Svetovne protidopinške agencije. Tega tvorijo predvsem snovi za boljšo fizično pripravljenost, so pa na njemu tudi snovi, kot je Ritalin, ki pomagajo pri koncentraciji in lahko vplivajo tudi na izide sedečih športov, kot je šah.

»Odgovorno se je izogibati snovem, ki so na protidopinškem seznamu, čeprav te snovi ne vplivajo na igranje bridža,« je pojasnil Livgard. Na uradni spletni strani federacije piše, da je Helgemo odločitev o suspenzu sprejel in priznal, da je kršil pravila.