Frančeškin naj bi storil kaznivo dejanje zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti s tem, ko je v letu 2012 kot direktor koprske Agrarie odobril za dobrih 80.000 evrov plačil družbi Edes, s čimer je oškodoval zadrugo. Za izplačila namreč ni bilo izdanih računov niti ni bila podpisana pogodba, je v predstavitvi obtožnice izpostavila tožilka Anja Štrovs. Frančeškin je v svojem zagovoru kategorično zavrnil storitev kakršnega koli kaznivega dejanja. Pojasnil je, da je bilo v zadrugi preprosto preveč filtrov, od računovodske službe do upravnega odbora in revizorja, da bi lahko brez računov odrejal izplačila. »Trditve so popolnoma zlagane,« je dodal. Po mnenju bivšega direktorja je ozadje zgodbe drugje, in sicer v nakup družbe Trgoagro sedanjega direktorja Roberta Fakina, za katero je Agraria dala 100.000 evrov, a »ni bilo vredno nič«. Kot je navedel Frančeškin, je še kot direktor napovedal uvedbo preiskave in sprožitev kazenskega pregona zaradi omenjenega nakupa, vendar so ga razrešili, še preden je lahko to storil, na njegovo mesto pa imenovali prav Fakina.

Frančeškin je še večkrat ponovil, da so za vsa plačila bili izdani računi in da je sam položaj v zadrugi, kamor je prišel leta 2011, »spravljal v red«. Ni pa se mogel podrobneje spomniti predhodnega sodelovanja z Edesom pred letom 2012, tedaj še v vlogi direktorja družbe Solera, kar mu je predočila tožilka. Kot priča je nastopil tudi Frančeškinov naslednik in aktualni direktor Agrarie Robert Fakin. Ta je spomnil, da je v zadrugo prišel sanirat stanje, saj je podedoval za pol milijona evrov negativne bilance, zaradi (ne)plačil dolgov pa so dobavitelji umikali izdelke s polic Agrariinih trgovin. »Poslovanje je bilo precej po domače, plačila se je odrejalo tudi ustno,« je o obdobju njegovega predhodnika znal povedati Fakin.

Skupaj z upravnim odborom so ugotavljali neskladja in konkretno na podlagi opravljene revizije poslovanja ugotovili tudi to, da za omenjenih dobrih 80.000 evrov ni bilo kritja. Glede nakupa Trgoagra s strani Agrarie pa je Fakin izpostavil, da je bil posel opravljen na podlagi cenitve in da ni bil sporen.