Bližnji sosedje v naselju Ošelj, nekaj kilometrov naprej od Šmartnega na Pohorju, so v petek okoli 11. ure slišali sirene reševalnega vozila, ki je prihitelo na kmetijo družine. To, da 88-letni Ivanki D. reševalci niso mogli več pomagati, so izvedeli šele kasneje. Do današnjega dne pa jim niso bile znane ugotovitve kriminalistične preiskave Policijske uprave Maribor. Razkrila je namreč utemeljen sum, da je žensko ubila njena hči, 63-letna Ivica K.

Že prejšnji mesec je pohorsko družino pretresla tragedija, ko je umrl žrtvin sin. Ali je bila njegova prezgodnja smrt kakorkoli povezana s petkovim zločinom, ni znano. So pa kriminalisti ugotovili, da je osumljenka zjutraj prišla na obisk k materi, nakar sta se okoli 10. ure zapletli v hud spor.

Mater da je le odrinila

Ivica K., upokojena medicinska sestra, je okoli 11. ure poklicala na številko 112 in povedala, da je med prepirom odrinila svojo mati, ki je nato padla in si pri tem tako zelo poškodovala glavo, da je prenehala dihati.

»Reševalci iz Slovenske Bistrice so na kraju dogodka ugotovili, da je ženska najverjetneje umrla nasilne smrti,« je danes razložil Andrej Kolbl, pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor. Na kraj dogodka so zato odšli še slovenjebistriški policisti, ki so zavarovali kraj dogodka do prihoda kriminalistov. Ti so prevzeli nadaljnji postopek. »Z zbiranjem dokazov so ugotovili, da je osumljenka žrtev odrinila od sebe. Ta je padla na posteljo, kjer jo je osumljenka nato zadavila. To je dokazala tudi sodna obdukcija, ki jo je odredila dežurna preiskovalna sodnica.«

Kolbl ni razkril podrobnosti izvršitve kaznivega dejanja, iz neuradnih virov pa smo izvedeli, da naj bi Ivica K. svojo mati zadavila s pasom, nakar naj bi jo še udarila s polenom po glavi. V nedeljo so kriminalisti privedli pridržano osumljenko k preiskovalni sodnici, ki je odredila pripor. Na sojenju se bo morala Ivica K. soočiti z očitkom storitve kaznivega dejanja uboja. V primeru pravnomočne obsodbe ji grozi od pet do 15 let zapora. »To je prvo tovrstno kaznivo dejanje v letošnjem letu na območju Policijske uprave Maribor,« je dodal tiskovni predstavnik Miran Šadl.