Pobudnica te, za nekatere morda majhne, za bolnike, ki morajo dlje časa bivati v bolnišnici, pa velike spremembe je fizioterapevtka Liljana Jarh, ki je tudi vodja projekta Zgodba o klopeh in ljudeh. Kot pri omenjenem projektu je tudi v tem primeru prepričana, da lahko že majhne spremembe v okolju pomembno vplivajo na počutje ljudi. »Kadar je izguba velika, je vsak del, ki nam pomaga, da lažje prenesemo, si opomoremo, pomemben,« je povedala za STA.

Še nedavno izdelani posnetki skozi okna oddelka za nevrokirurgijo, ki se nahaja v kletnih prostorih, kažejo umazan, siv zid in prav tako sivo jekleno konstrukcijo. »Pogledi iz vseh sob, kjer so mnogi bolniki zaradi teže bolezni hospitalizirani več mesecev, so bili enaki. Kolegica, ki je na tem oddelku zaposlena, me je tik pred novim letom poprosila, če lahko pomagam, da bi bilo drugače, nekoliko bolj prijazno,« je pojasnila.

Na njen dopis javnosti za pomoč se je v hipu odzval Marko Novak iz Hrastja ter finančno in izvedbeno podprl projekt. »Z vodjo Likovne šole ArtDidakta Jasmino Granduč smo skupaj naredili zasnovo posebne Galerije pred okni. Slike podob mesta Maribora so naslikali udeleženci (predvsem otroci) njene likovne šole, prenesene pa so na vodoodporne panoje ter vpete v steno,« je še povedala Jarhova. Predlagano idejo je predstojnik oddelka za nevrokirurgijo Janez Ravnik sprejel, vodstvo UKC Maribor pa s predpripravami omogočilo, da je podoba urejena in lepša.

S podobnimi akcijami namerava Jarhova nadaljevati tudi v prihodnje. »V tem letu si želim, da bi lahko realizirali prijaznejšo ureditev lokacije ob zgradbi onkološkega oddelka, kjer delam. Bolniki, njihova težka bolezen in krhkost ter žalost svojcev me globoko notranje nagovarjajo. S pomočjo krajinske arhitektke Tine Kuhar, ki je začutila pomen takšnih dejanj, bi radi naredili mini park s klopmi, nekaj zelenega za številne, ki se na onkologiji zdravijo, in njihove najbližje, kadar jih obiščejo. Prijeten kotiček bi dal možnost za kratek umik, ki ga betonsko parkirišče, ki trenutno obdaja zgradbo, ne omogoča. Postal bo, če nam le uspe, tudi del terapije,« napoveduje.