Odnosi med Indijo in Pakistanom v pokrajini Kašmir so se v zadnjih tednih ponovno zaostrili. V letalskih napadih in obstreljevanju je na obeh straneh umrlo več civilistov in vojakov. Včeraj so iz ameriškega veleposlaništva v pakistanski prestolnici Islamabad sporočili, da preučujejo poročila, da je Pakistan med sestrelitvijo indijskega vojaškega letala uporabil letala F-16, kar bi veljalo za kršitev vojaških prodajnih sporazumov med ZDA in Pakistanom, ki slednjemu omejujejo rabo teh letal.

Predstavnik ameriškega veleposlaništva je dejal, da so z obstojem tovrstnih poročil seznanjeni, trenutno pa pridobivajo več informacij. »Vse obtožbe o zlorabi obrambnih členov jemljemo zelo resno,« je dodal. Zaenkrat sicer ni jasno, kaj točno omenjene pogodbe Pakistanu preprečujejo.

Pakistan pravi, da indijskega vojaškega letala nad pakistanskim ozemljem niso sestrelili z letalom F-16, niso pa pojasnili, katera letala so v tej operaciji uporabljali.

Indijski uradniki so novinarjem v četrtek predstavili delce izstrelkov, ki jih je po njihovih besedah lahko izstrelilo zgolj letalo F-16. Trdijo tudi, da je pakistanska stran dan pred tem z njimi obstreljevala indijski del pokrajine Kašmir.

Pakistan v celoti odprl zračni prostor

Pakistan je danes ponovno v celoti odprl svoj zračni prostor, in sicer nekaj dni potem, ko so po sestrelitvi indijskega vojaškega letala nad pakistanskim ozemljem pakistanske oblasti Indiji predale njihovega vojaškega pilota. »Vsa letališča v Pakistanu so operativna, zračni prostor pa je ponovno odprt,« je danes potrdila predstavnica pakistanske uprave za civilno letalstvo.

Zračni prostor je Pakistan zaprl prejšnji teden, potem ko je pakistanska vojska v sredo nad pakistanskim ozemljem sestrelila dve indijski vojaški letali, pri čemer je eno padlo na pakistansko stran. Zajetega pilota vojaškega letala je Pakistan v petek predal Indiji. Pakistanske oblasti so ga indijskim diplomatom izročile na mejnem prehodu Vagah-Attari blizu mesta Lahore.

Zaprtje zračnega prostora nad Pakistanom, ki so ga začeli odpirati postopoma, je prekinilo glavne letalske poti med Evropo in Južno Azijo, posledično so v mednarodnem letalskem potniškem prometu nastale številne zamude.

V petek je Pakistan zračni prostor odprl deloma in dovolil letalski promet na štirih svojih letališčih. Kljub današnjemu popolnemu odprtju zračnega prostora pa je še naprej pričakovati nekatere zamude v letalskem potniškem prometu, poroča AFP.