V Pekingu se jutri začenja politični dogodek leta, zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, na katerem bo po pričakovanjih v ospredju trgovinski spor med Kitajsko in ZDA. Zasedanje bo potekalo do 15. marca, na njem pa bo navzočih približno 3000 delegatov.

Po ocenah opazovalcev bo zasedanje posebno zaradi kopice izzivov pred predsednikom Xi Jinpingom, s trgovinsko vojno z ZDA in upočasnjenim gospodarstvom na čelu, pa tudi zaradi mednarodnih kritik ravnanja oblasti z muslimani v pokrajini Xinjang ter sporov glede kitajskega tehnološkega velikana Huawei.

Osrednja točka bo zakon, ki naj bi pomiril ZDA

Najpomembnejša točka zasedanja bo zakon o tujih naložbah, ki naj bi ga delegati v okviru prizadevanj Pekinga za zmanjšanje napetosti v trgovinskih odnosih z ZDA sprejeli zadnji dan zasedanja. Z zakonom naj bi Peking odpravil zahtevo, da morajo tuja podjetja prenesti lastniško tehnologijo na kitajske skupne partnerje, kar je eno glavnih vprašanj v trgovinskih pogajanjih med Kitajsko in ZDA. EU in ZDA že dolgo opozarjajo na nepravične pogoje dostopa tujih podjetij na kitajski trg, pa tudi na obsežne kraje intelektualne lastnine, pri čemer v EU izražajo bojazen, da omenjeni zakon izpolnjuje predvsem ameriške zahteve.

Spremembe bodo sicer omogočile, da bodo tuji vlagatelji uživali enake privilegije kot kitajska podjetja v večini sektorjev, razen tistih, ki so uvrščeni na tako imenovane negativne sezname. Peking te sezname uporablja za opredelitev področij, ki niso dovoljena za nedržavna podjetja ali ki zahtevajo, da gredo skozi postopek prijave in odobritve.

Trgovinska vojna z ZDA, ki so uvedle carine na 250 milijard dolarjev vreden uvoz iz Kitajske, je močno prizadela kitajsko gospodarstvo, ki je lani doseglo 6,6-odstotno rast, kar je najmanj po letu 1990. Rešitev bi morali doseči do 1. marca, kar je rok, ki sta si ga zastavila predsednika Xi in Donald Trump, pa ga nato podaljšala. Trump je nedavno napovedal, da bosta končni dogovor ta mesec podpisala na njegovi posesti na Floridi.

Predstavitev obrambnega področja

Ob začetku zasedanja ljudskega kongresa bo premier Li Keqiang jutri napovedal cilje glede letošnje kitajske gospodarske rasti. Kitajska bo na zasedanju napovedala tudi svoj vojaški proračun, ki se je v zadnjih nekaj letih povečeval, saj si država prizadeva za posodobitev vojske, razširitev vpliva na spornih ozemljih v Južnokitajskem morju in gradnjo novih vojaških baz v tujini.