Prostotrgovinski sporazum sta v Džakarti danes podpisala indonezijski minister za trgovino Enggartiasto Lukita in njegov avstralski kolega Simon Birmingham.

Enggartiasto je dogovor opisal kot »zgodovinski za obe državi«. »Ta dogovor je izredno koristen za državi in zelo celovit, saj ne pokriva le blagovne menjave, ampak tudi storitve in investicije,« je dejal. »Trgovina med državama je bila doslej premajhna, zato upamo, da jo bo ta sporazum občutno povečal,« je še dodal.

Birmingham je poudaril, da bo v skladu z dogovorom 99 odstotkov avstralskih dobrin v Indonezijo vstopilo brez carin ali pod zelo ugodnimi pogoji. Vezi med Indonezijo in Avstralijo se bodo s tem dvignile na novo raven, trgovinski odnosi pa bodo »občutno globlji, močnejši in bogatejši«, je še menil.

Med večjimi sektorji, ki bodo imeli koristi od dogovora, so avtomobilski, tekstilni, obutveni in kmetijski. Avstralske univerze bodo lahko delovale tudi v Indoneziji, Avstralci pa bodo lahko imeli večje lastniške deleže v podjetjih v turistični, zdravstveni in rudarski panogi v tej državi.

Obe državi sta v prvi dvajseterici največjih svetovnih gospodarstev in sta sosedi, a nista med 10 najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami ena druge. Njuna dvostranska menjava je lani dosegla 8,6 milijarde dolarjev.

Pogajanja o prostotrgovinskem dogovoru so se začela leta 2010 in se zaključila avgusta lani. Podpis so začasno odložili zaradi diplomatskih napetosti, potem ko je Avstralija razmišljala o selitvi svojega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. Indonezija je država z največjo muslimansko populacijo na svetu in močna podpornica Palestincev.