Mengova očita kanadski vladi, obmejni službi in policiji, da so jo pridržali in zaslišali, še preden so jo obvestili, da je bila aretirana, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na sodni spis Mengova zahteva odškodnino zaradi zlorabe uradnega položaja in nezakonitega pridržanja. »Kot neposredna posledica nezakonitega pridržanja na mednarodnem letališču v Vancouvru je tožnica utrpela škodo, vključno z duševno stisko, tesnobo in izgubo svobode,« piše v tožbi.

Kanadske oblasti tožbe niso želele komentirati, je pa tiskovni predstavnik ministrstva za javno varnost Scott Bardsley dejal, da je Kanada država, ki spoštuje vladavino prava.

Mengova je tožbo na vrhovnem sodišču v Britanski Kolumbiji vložila minuli petek, ko je kanadska vlada uradno sprožila postopek izročitve Kitajke ZDA, kjer je obtožena kršenja sankcij proti Iranu z namernim zavajanjem bank o dejanskih poslih Huaweija v Iranu.

Kanadska vlada je sklenila, da ima dovolj dokaznega materiala za predstavitev na sodišču za odločbo o izročitvi. Vlada ob tem poudarja, da ne gre za to, ali je Meng Wanzhou, ki je hčerka ustanovitelja Huaweija Ren Zhengfeija, česa kriva. Vlada je le ugotovila, da je zahteva ZDA za izročitev v skladu s predpisi in zakoni.

Finančno direktorico Huaweija so kanadske oblasti v skladu z nalogom ZDA aretirale na letališču v Vancouvru decembra lani ter jo zaprle. Sodišče jo je izpustilo na prostost pod nadzorom in z omejitvijo gibanja. Primer je ohladil diplomatske odnose med Kitajsko in Kanado ter sprožil povračilne ukrepe Pekinga.