Nadler je dejal, da jim je zaslišanje nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena v odboru za vladni nadzor dalo več kot dovolj dodatnega materiala za preiskave, ki bodo šle veliko dlje od ugotavljanja, ali je Trumpova predsedniška kampanja leta 2016 sodelovala z Rusi.

Trump vztrajno zanika sodelovanje z Rusi, skupaj z republikanci pa trdi, da demokrati niso odkrili nobenega dokaza glede tega in si zdaj izmišljajo nove preiskave.

Trump je sicer trdil tudi, da se Rusi niso vpletali v volitve leta 2016, kar pa je z obtožnicami proti več kot 20 Rusom zaradi kampanje dezinformacij po družabnih medijih in vlomov v demokratske računalnike, postavila na laž preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Trump trdi, da je nedolžen, vendar demokrati menijo, da se obnaša kot krivec. Na vrhu seznama primerov oviranja pravosodja je odpustitev direktorja FBI Jamesa Comeyja maja 2017, ker ni hotel končati ruske preiskave. Potem je tu še ustrahovanje prič, kot so pozivi k preiskavi Cohenove družine.

Nadler: Cohenovo zaslišanje je Trumpa neposredno vpletlo v zločine

Nadler napoveduje, da bodo zahtevali dokumente od pravosodnega ministrstva ZDA, pa tudi zaslišanje predsednikovega sina Donalda mlajšega in finančnega direktorja Trumpove organizacije Allena Weisselberga. »Cohenovo zaslišanje je Trumpa neposredno vpletlo v zločine,« je za televizijo ABC dejal Nadler.

Po mnenju newyorškega demokrata je dokazov za sprožitev postopka odstavitve predsednika ZDA (impeachment) dovolj, vendar pa gre za politično vprašanje. Trumpa lahko kazensko preganjajo, ko ne bo več predsednik, odstavitev pa je vprašanje politične matematike. »Preden začnemo impeachment, moramo prepričati Američane,« je dejal Nadler.

Demokratov ni treba prepričevati, republikance bodo izjemno težko, malce lažje pa bi lahko bilo z neodvisnimi volivci. Ankete kažejo, da Trumpu podpora med republikanci narašča sorazmerno s težavami. Slabše so novice zanj, bolj ga podpirajo. Trenutno uživa 90-odstotno podporo med republikanski volivci, kar ni uspevalo niti »božanstvom«, kot je bil Ronald Reagan.

Odbor za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma bo medtem vrgel drobnogled na dogajanja okrog sklepanja posla za gradnjo Trumpove stolpnice v Moskvi. »Ta posel bi mu prinesel največ denarja od vseh drugih v njegovi karieri in si je prizadeval za pomoč Kremlja in od ruskega predsednika Vladimirja Putina osebno,« je za televizijo CBS dejal predsednik odbora Adam Schiff.

Kljub slepi veri republikancev v nezmotljivost svojega vodje, pa bo Trump, kot kaže, tudi od senata dobil košarico glede razglasitve izrednih razmer zaradi denarja za zid na meji z Mehiko. Predstavniški dom kongresa z demokratsko večino je izredne razmere že zavrnil, o istem predlogu zakona pa bo do konca meseca glasoval še senat.

Rand Paul iz Kentuckyja je v nedeljo postal šele četrti republikanski senator, ki je Trumpa zavrnil in napovedal glasovanje proti izrednim razmeram. Pred njim so to storili Susan Collins iz Maina, Lisa Murkowski iz Aljaske in Thom Tillis iz Severne Karoline. Vsi trije se bojijo volivcev, ker prihajajo iz držav, kjer se lahko volivci obrnejo v eno ali drugo smer, Paul pa je Trumpa zavrnil iz načelnosti. Po ustavi proračunsko porabo določa kongres.

Trump pričakuje zmago na vrhovnem sodišču

Če bo vseh 47 demokratov proti izrednim razmeram in ni nobenega razloga, da ne bi bili, potem bo proti njim tudi senat z 51 glasovi proti 49. Zdaj, ko je izid vnaprej odločen, si bo morda premislilo še več republikancev, ki pa s tem tvegajo jezo svoje baze. Ta je povsem na strani Trumpa.

Poleg tega predstavniški dom ni zavrnil izrednih razmer z večino, ki bi bila dovolj za zavrnitev Trumpovega veta in tudi senat ne bo uspel nabrati dovolj glasov. Republikanci bodo tako Trumpu pomagali postaviti presedan, ki ga bo v prihodnosti za svoje »zlobne namene«, kot je zaščita okolja, zaprtje Guantanama ali omejitev pravice do orožja, lahko izkoristil demokratski predsednik.

Strah pred tem je najpogostejši argument, s katerim predsednika republikanci pozivajo, naj si premisli in prekliče izredne razmere. Drugi držijo v žepu fige in računajo na sodišča. Trump pričakuje poraze na nižjih stopnjah, vendar zmago na vrhovnem sodišču.