»Kako vam je bila všeč solata? Meni se je zdela v redu, morda bi ji dodala le malce maščobe z lasišča in ščepec prhljaja,« se je demokratska predsedniška kandidatka Amy Klobuchar v soboto šalila v svojem govoru na vsakoletni, tokrat 134. večerji najstarejšega novinarskega društva v Washingtonu, kluba Gridiron. Šala leti na zgodbo iz prispevka, ki ga je o njej objavil New York Times: Klobucharjeva naj bi leta 2008 na letalu jedla solato z glavnikom, ker na kratkem letu ni bilo vilic, še pred tem pa nadrla pomočnika, ki je nanje pozabil.

Humor bo očitno močno orodje Klobucharjeve, senatorke slovenskih korenin iz Minnesote, v potegovanju za predsedniško nominacijo demokratske stranke in v zavračanju zgodb o njenem domnevno neprimernem ravnanju s podrejenimi, o čemer se zdaj v ZDA veliko piše. »Pred nastopom so me vprašali, ali želim mikrofon ali bi raje kričala,« je denimo dejala. V soboto je kot ena osrednjih govornic na dogodku, ki poteka od leta 1865 in so se ga vsaj enkrat udeležili vsi predsedniki, tudi sicer postregla z mestoma ostrim humorjem, kar ni nepričakovano. Medtem ko je predsednik Donald Trump že prestopil vse meje zglednega političnega obnašanja, bodo demokratski predsedniški kandidati letos pred preizkušnjo, da najdejo skrajno mero še sprejemljivega. Po splošnem prepričanju namreč Trumpa ne bo mogoče premagati zgolj s starimi obrazci političnega obnašanja, ampak bo treba biti tudi robat. »Če je ženska lahko predsednica, ali ženska lahko pove tudi umazano šalo? Amy Klobuchar očitno misli tako,« so se denimo glasili naslovi v ameriških medijih po njenem nastopu, na katerem si je z ostro šalo privoščila lastnika kluba ameriškega nogometa New England Patriots, ki je obtožen napeljevanja k prostituciji. V ostrem humorju sicer niso zaostajali niti republikanci – senator John Kennedy je nastop začel z besedami: »Živčen sem kot noseča nuna.«

Ivanka opravičila očeta

Trump se v nasprotju z lani letos ni udeležil večerje kluba Gridiron, ki poleg večerje Združenja dopisnikov iz Bele hiše velja za najbolj znan dogodek neformalnega druženja politikov in novinarjev. Ga pa je tam zastopala hči Ivanka Trump in ga opravičila z besedami, da mu je žal, da je odsoten, »saj priložnosti, da se norčuje iz medijev, izpušča težkega srca«.

Trump pa je to nadoknadil drugje, saj se je v istem trenutku udeleževal tradicionalne konference konservativnih politikov in aktivistov (CPAC) iz vse države v Marylandu. To je bil njegov sploh najdaljši govor, odkar je predsednik – na odru je bil več kot dve uri, v tem času pa je poleg hvale svojih dosežkov napadel preiskavo Roberta Muellerja, kritiziral okoljski načrt demokratov z imenom Zeleni New Deal ter njihovo »sprejemanje socializma«, o katerem je sicer v preteklosti največ govoril senator iz Connecticuta Bernie Sanders. Ta je konec tedna v New Yorku tudi uradno začel predsedniško kampanjo.

Največ pozornosti pa je pritegnilo Trumpovo nenavadno objemanje ameriške zastave na odru pred začetkom govora, ko je razširjenih rok stopil do stojala, na katerem je bila obešena, ga tesno objel in nato nekajkrat zazibal ob glasnem ploskanju in vzklikanju občinstva.