Največji evropski sejem mobilne telefonije je tudi letos postregel z veliko govora o povezljivosti 5G. Med najodmevnejšimi napravami večina podpira tudi takšna omrežja, dokler omrežja 5G ne bodo zaživela v praksi, pa so zanimivejše inovacije na drugih področjih izdelave naprav.

Huawei mate x

Prvo ime letošnjega sejma MWC je vsekakor kitajsko podjetje Huawei, ki je dogodek izkoristilo za predstavitev svojega upogljivega mobilnika mate x. Gre za že drugo predstavitev upogljivega telefona v zelo kratkem času. Nekaj dni pred MWC je podobno napravo predstavil tudi Samsung, se pa koncepta podjetij močno razlikujeta. Samsungova naprava je debelejša in v zloženi obliki spominja na mobilnike iz dobe pred iphonom. Zložljivi zaslon se skriva v notranjosti, ki se razpre. Pri Huaweiju so storili obrnjeno. Njihova naprava ima upogljivi zaslon na zunanji strani, ko jo zložimo, pa je tanjša od Samsungove, a je zaslon razpotegnjen čez sprednjo in hrbtno stran naprave. Ko je prepognjen, zaslon prekriva tudi desno stranico mobilnika. Od šestih stranic naprave so torej kar tri upognjeni zaslon. To je precej nevarno za poškodbe. Pri začetni ceni 2299 evrov trpežnost ni ravno postransko vprašanje, gre pa za nišno napravo.

Mobilnik je seveda kompatibilen tudi z omrežjem 5G, pri podjetju pa trdijo, da zmore ob primerni povezavi s spleta prenašati s hitrostjo 4,6 gigabita na sekundo. To po domače pomeni, da bi film velikosti enega gigabajta prenesli v vsega treh sekundah.

Nokia 9 pureview

Precej pozornosti je v katalonski prestolnici pritegnila tudi Nokia, ki je predstavila mobilnik nokia 9 pureview. Ta izstopa s kar petimi 12 megapikselskimi kamerami na hrbtni strani. Od tega sta dve kameri barvni, tri pa črno-bele. S skupnimi močmi ustvarijo s podrobnostmi izredno bogate fotografije, polne ostrenja in zameglitev. Stala naj bi okoli 600 evrov, a gre očitno bolj za eksperiment kot za napravo, ki bi ciljala na širšo prodajo. Izdelali naj bi jih zgolj nekaj tisoč.

Sony xperia 1

Kljub vse manjšemu tržnemu deležu so svoj najnovejši telefonski poskus na sejmu predstavili tudi pri Sonyju. Njihov mobilnik xperia 1 bo zanimiv predvsem za ljubitelje kinematografskih dimenzij videoposnetkov. Telefon je namreč z razmerjem stranic 21:9 prilagojen prav tem, poleg tega pa premore tudi zaslon 4K OLED HDR, kar obljublja izjemno vizualno izkušnjo. Telefon je zaradi tega precej podolgovat. Njegova diagonala je sicer 6,5 palca (16,51 centimetra). Če temu dodamo še tri 12-megapikselske kamere na hrbtu, dobimo zelo ambiciozno napravo, ki želi izstopati. Cena se bo domnevno gibala okoli tisoč evrov.

LG v50 thinq 5G

Med proizvajalci, ki so pohiteli s predstavitvami povezljivosti 5G, je tudi južnokorejski LG. Njihov telefon v50 thinq 5G je v resnici zgolj nadgrajena različica lanskega mobilnika v40, ki po novem premore tudi povezljivost 5G. Da bi ta delovala, so morali nadgraditi baterijo, ki ima zdaj zmogljivost 4000 mAh, in vgraditi nov Qualcommov procesor snapdragon 855. Temu so dodali še nov sistem za hlajenje naprave. Očitno bo povezava 5G še bolj potratna z baterijo, kot je trenutna na omrežjih 4G.

Da ne bi ostalo zgolj pri nadgrajenem telefonu, so pri LG zanj razvili poseben nosilnik, ki premore lasten zaslon in prostor za mobilnik v50 thinq 5G. Ko je ta nameščen v nosilniku, dobimo upogljivim mobilnikom podobno napravo, le da je sestavljena iz dveh med seboj z ohišjem nosilca ločenih zaslonov. Čemu naj to služi? Med gledanjem videov na enem zaslonu lahko na drugem pišemo sporočila ali brskamo po spletu. Precej koristno pa je tudi za ljubitelje videoiger. Spodnji zaslon lahko namreč uporabljamo tudi kot igralni plošček.