Blizu, povsem blizu je bil slovenski atlet Luka Janežič, da bi kot prvi moški osvojil kolajno na dvoranskih evropskih prvenstvih in se pridružil šesterici atletinj. Vodičan je v Glasgowu na 400 m tekel hrabro, a s časom 46,15 v fotofinišu izgubil boj za tretje mesto z Nizozemcem Tonyjem van Diepnom (46,13). Evropski prvak je z izenačenim evropskim rekordom (45,05) postal prvi favorit Karsten Warholm. Najbolj se je Norvežanu približal Španec Oscar Husillos (45,66), ki je bil od Janežiča hitrejši že v polfinalu. Najboljši slovenski atlet je v kvalifikacijah dosegel najhitrejši čas (46,88), v polfinalu pa tretjega (46,60).

Prvenstva ne bo ohranil v lepem spominu

Triindvajsetletni slovenski rekorder na en stadionski krog oziroma dva v dvorani je bil po nastopu razočaran. Zavedal se je, da je na Škotskem zamudil priložnost. V Glasgow je pripotoval kot tretji najhitrejši Evropejec, poleg tega pa je pred začetkom odpovedal nastop trofejni Čeh Pavel Maslak. Janežič je storil vse, kar je bilo v njegovi moči, stopnjeval teke, iz kroga v krog dosegal boljše rezultate, a ostal dve stotinki prekratek, da bi se z velikega članskega tekmovanja vrnil s kolajno. V finalu je tekel hrabro, vstopil v drugi krog kot tretji, toda Tony van Diepen je iztisnil iz sebe zadnje atome moči, da je v zaključku teka ujel in minimalno prehitel slovenskega atleta.

»Vedel sem, da če me bo na koncu začelo pobirati in bom na tretjem mestu, se lahko zgodi, kar se je. Presenečenja so v finalih vedno. Čutil sem Nizozemca zadaj, nisem imel dovolj moči čisto na koncu,« je povedal Luka Janežič. »Vse sem dal od sebe, odtekel sem tri vrhunske teke na evropskem prvenstvu, vsak je bil boljši od prejšnjega, a je na koncu malo zmanjkalo. Vse je potekalo v finalu tako, kot sem si zamislil. Vedel sem, da je Warholm premočan, Husillos je bil premagljiv. Prišel sem v drugi krog na tretjem mestu, a ostal praznih rok,« je odgovarjal Janežič ter se ozrl v prihodnost, »imam še veliko atletskih let pred sabo, a to je bila ena izmed priložnosti, ki je šla mimo in se ne bo nikoli vrnila. Četrto mesto mi ne bo ostalo v lepem spominu.«

Veliki povratek Maje Mihalinec

Za pozitivno presenečenje je v slovenski reprezentanci poskrbela Maja Mihalinec. Mozirjanka se je uvrstila v finale sprinta na 60 m in imela prvič v karieri na velikem tekmovanju tri nastope. V finale se je uvrstila neposredno kot druga v skupini, a imela s časom 7,30 najslabši čas izmed osmih finalistk. V finalu je še izboljšala svoj rezultat, s časom 7,21 krepko izboljšala osebni rekord in zasedla šesto mesto.

»Izjemno sem vesela zaradi svojega dosežka, tudi Janežič je s četrtim mestom napravil zelo lep izid. To je moj prvi finalni nastop na evropskem prvenstvu in to po dveh res težkih letih zaradi poškodbe, dolge rehabilitacije in napornega vračanja. Kljub vsem težavam sem dokazala, da sem dobro delala, za sprinterko sem v pravih letih. Vrnila sem se po poškodbi, mislim, da imam še nekaj let tekmovalne poti in nekaj dobrih tekmovanj še pred sabo,« verjame vase 29-letna Maja Mihalinec. »Nisem imela občutka, na katerem mestu sem prišla v cilj. A ko sem videla rezultate, sem bila izjemno vesela, to je plod trdega dela po izjemno težkem obdobju moje kariere. Veliko težav sem imela s tetivo, potem so se te vrstile še drugje, a smo ugotovili, da je vzrok tetiva. Vadila sem po prilagojenem programu in kljub temu uspela. To bo velika motivacija za naprej,« pravi Maja Mihalinec. Evropska prvakinja na 60 m je presenetljivo postala Poljakinja Ewa Swoboda, ki je ugnala Nizozemko Dafne Schippers.

Sreča naklonjena Maruši Černjul

V slovenski reprezentanci je z uvrstitvijo v finale skoka v višino pozitivno presenetila Maruša Černjul, ki je s preskočenimi 189 cm dosegla sedmi izid kvalifikacij. Lestvico na višini 193 cm je sicer trikrat podrla, a je rezultat zadostoval za uvrstitev v današnji finale. »Ko smo bili tokrat na višini 193 cm, sem šele začela spremljati, kako se odvija tekma v drugi skupini in vse bolj jasno je bilo, da sem vse bližje finalu. Kolegici ob sebi sem rekla, da naj me prime za roke, da se ne ponovijo prejšnje moje tekme z obilo smole. Tokrat mi je bila sreča naklonjena,« se je veselila Maruša Černjul.

Tina Šutej se ni uvrstila v finale skoka s palico, skupno je bila s 450 cm deseta in je za dve mesti zgrešila zaključni boj za odličja. Osemnajstletni Filip Jakob Demšar je bil v prvem krogu na 60 m ovire na svojem prvem velikem tekmovanju peti v drugi skupini in se s 7,96 sekunde ter skupnim 24. izidom ni prebil v polfinale.