V Cerknici so že na debeli četrtek oblast prevzeli Butalci, vrhunec dogajanja pa je današnji pustni karneval, ki se vselej začne »točno okoli 12.32 ure«. Tam so vse znamenite cerkniške maske od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerkota iz Cerkniškega jezera.

Mednarodna povorka na Ptuju

Letošnja povorka je potekala po nekoliko spremenjeni trasi, saj je mestna tržnica zaradi obnove že kar nekaj časa gradbišče, na osrednjem prostoru pred mestno hišo, pa so si jo ogledali tudi številni povabljeni gostje, med njimi predsednik republike in častni pokrovitelj letošnjega Kurentovanja Borut Pahor.

Ob številnih tradicionalnih skupinah in maskah s širšega ptujskega območja, kot so pokači, orači, piceki, kopjaši in ploharji ter likov iz nekaterih drugih slovenskih krajev, so na Ptuj znova prišle nekatere gostujoče skupine iz tujine.

Prišla je skupina Lachera iz italijanskega mesta Rocca Grimalda, predstavile so se Sirene iz čeških Šlapanic, Slovaško je zastopala skupina Sitnan iz Banske Štiavnice, Avstrijo pa Faschingsgiled iz Beljaka. Iz Srbije sta letos prišli skupini Palčkov iz Vrnjačke Banje in Feniksi iz Šabca, Črno goro je predstavljal Ogenj iz Budve, Hrvaško pa Monade iz Supetarja.

Prve zvezde povorke pa so bili seveda kurenti, katerih obhodi so že od predlani vpisani v Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Danes se jih je zbralo okoli 800, ki se kljub visoki temperaturi in debelemu kožuhu niso vdali.

Po besedah predsednika Zveze društev kurentov Vlada Hvalca so občutki po tako veličastnem dogajanju posebni, še posebej je izpostavil petkove nočne obhode kurentov, kar je tudi tisti del njihove dejavnosti, ki je zaščitena pod okriljem Unesca.

»Nova dimenzija festivala se kaže tudi skozi dejstvo, da sta med gosti danes predsednik evropske federacije karnevalskih mest Lars Algell in predsednik Pahor, tudi naš častni pokrovitelj. V povorki je bilo več kot 800 kurentov, kar pomeni, da je več kot 4000 zvonov pelo hvalnico pomladi, za katero vidimo, da smo jo pravzaprav že priklicali,« je povedal vodja organizacijskega odbora Branko Brumen.

Nad dogajanjem je bil zelo navdušen tudi Algell, ki je bil sicer na Ptuju že lani, ko je v času povorke snežilo, zdaj pa je bil presenečen nad skoraj že poletnim vremenom. »Ptujski karneval, ki je pod Unescovo zaščito, je res nekaj posebnega, zato sem zelo vesel, da sem lahko tukaj,« je dejal prvi mož organizacije evropskih karnevalskih mest, ki si je v soboto ogledal še pustni karneval v Šoštanju.

Z obiskom povorke in letošnjega Kurentovanja na sploh je zelo zadovoljna tudi direktorica Zavoda za turizem Ptuj Katja Gönc, ki je dejala, da odziv ljudi presega njihova že sicer visoka pričakovanja. Obiskovalci iz Slovenije in tujine so si po njenih besedah lahko ogledali skoraj 2500 etnografskih in karnevalskih mask, kar kaže na to, da je vredno priti na Ptuj, kjer se odvijajo izjemne zgodbe.

Dogaja se tudi na Cerkljanskem, v Prlekiji ter na Gorenjskem in Primorskem

Osrednje dogajanje na Cerkljanskem je s pustno sodnijo na tradicionalni Laufariji v Cerknem, kjer prireditev poteka že 63. doslej. Glavni lik v laufarski družini je Pust, ki spada v skupino arhaičnih mask. Ker simbolizira zimo, ga je po verovanju naših prednikov treba usmrtiti, zato se bodo tamkajšnje pustne prireditve po današnji povorki znova zaključile na pustni torek z obsodbo in usmrtitvijo Pusta.

V Prlekiji je danes največja prireditev že 27. Fašenk v Lotmerki, ki se je začel z otroškim pustnim rajanjem, ob 14. uri pa je sledila povorka na Glavnem trgu, kjer so se predstavile skupinske maske z liki, ki jih tradicionalno predstavljajo lokalna društva.

Na Gorenjskem je najbolj veselo na Bledu, kjer poteka karneval s povorko, v kateri sodelujejo društva, klubi in druga združenja s skupinskimi maskami. Največja povorka v tem delu Slovenije, ki jo tradicionalno že 29. pripravljajo Godlarji, je potekala v Šenčurju.

V okviru 11. Istrskega karnevala je povorka in rajanje danes potekalo v Portorožu in Ankaranu, na Koroškem pa je pustni karneval danes v Slovenj Gradcu. Največje pustovanje na Dolenjskem prirejajo v Kostanjevici na Krki.