Madžarska vlada je februarja začela sporno medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in Junckerju, češ da podpirata nezakonite migracije.

Na njih sta Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: »Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj.« »Hočejo uvesti obvezno kvoto za sprejem priseljencev, oslabiti pravice držav članic glede obrambe meja, želijo pospešiti priseljevanje z migrantskimi vizumi,« piše na spornih plakatih.

V Bruslju so se na plakate odzvali z ogorčenjem in Budimpešto obtožili, da širi »lažne novice«. Poudarili so, da EU ne spodkopava pristojnosti nacionalnih držav pri varovanju meja in tudi ne glede pravil priseljevanja. Evropska komisija se je nato ta teden z dejstvi odzvala na sedem trditev iz kampanje, ki po njeni oceni izkrivljajo resnico.

Madžarska kampanja je razburila tudi članice Evropske ljudske stranke (EPP), kjer se krepijo pozivi k izključitvi Orbanove stranke Fidesz. Vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu in spitzenkandidat te stranke za evropske volitve Manfred Weber je povedal, da so na mizi vse možnosti.

Weber je v pogovoru za nemški tednik Der Spiegel v soboto dejal, da madžarska kampanja škodi EPP. Izrazil je pričakovanje, da se bo Orban opravičil in kampanjo ustavil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je v odgovoru na intervju na twitterju v soboto zvečer sporočil, da bodo »informacijsko kampanjo«, tako kot je bilo načrtovano, končali 15. marca.

Dodal je, da je »madžarska vlada pripravljena prisluhniti kritikam, da pa je zanje odločitev madžarskega naroda bolj pomembna od strankarske discipline«.

Orban: Po 15. marcu bo Junckerja na plakatih nadomestil Timmermans

Orban pa je v pogovoru za nemški tednik Welt am Sonntag, ki je bil objavljen v soboto pozno zvečer na spletni strani časnika, napovedal, da bo na plakatih po 15. marcu Junckerja nadomestil Timmermans. »Vloge Sorosa v evropski politiki ni mogoče spregledati in vsi imajo pravico vedeti, da je Timmermans javno njegov zaveznik,« je dejal Orban.

Glede prizadevanj za izključitev Fidesza iz EPP pa meni, da gre za prizadevanja z leve, da bi oslabili EPP.

Orbanova vlada se je že nekajkrat sporekla z Evropsko komisijo glede migracijskih pravil. Večkrat je tudi že objavila plakate in oglase proti Evropski komisiji in predvsem Sorosu, ki ga imajo v Budimpešti za glavno zlo, ki da želi pospeševati nezakonite migracije in iz Evrope narediti »Eurabijo«.

V preteklih mesecih je Orbanova vlada napadla tudi nizozemsko evropsko poslanko Judith Sargentini, avtorico kritičnega poročila, ki je osnova za pravno ukrepanje EU proti Madžarski. Napadli so tudi Timmermansa, ki je vodilni kandidat evropskih socialdemokratov na majskih evropskih volitvah.

Proti Madžarski v EU sicer poteka tudi postopek zaradi očitanih kršitev evropskih vrednot, zlasti načela vladavine prava. Postopek je zaenkrat v fazi, da je Madžarska predstavila svoja izhodišča.