»Ni bilo lahko, tudi zaradi vetra in puščavskega peska zadnji dan. Bilo je veliko živčnosti. A tudi to smo premagali in dokazali, da smo močni,« je najboljši slovenski kolesar Primož Roglič pospremil zadnji dan UAE Toura s sprinterskim zaključkom (Luka Mezgec je privozil 8. mesto), potem ko je v velikem slogu šampiona rdečo majico pripeljal do skupne zmage v Dubaju. Roglič je izvrstno odpeljal vso dirko.

Še najzgovornejše so besede poklona največjih tekmecev na cesti. Alejandro Valverde (Movistar), drugi na zmagovalnih stopničkah, je bil iskren: »Roglič je bil zelo močan. Klobuk dol njemu in tudi njegovi ekipi, ki je prav tako naredila veliko delo.« Če mu tako polaska aktualni voznik mavrične majice svetovnega prvaka, ima to še toliko večjo težo. Roglič je z etapnima zmagama v kraljevski gorski etapi in v ekipnem kronometru ter drugim in tretjim mestom na uvodni dirki sezone prekosil tudi Valverdeja, ki je na drugem mestu za Rogličem zaostal za 31 sekund, dodatnih 13 pa je bil počasnejši Francoz David Gaudu. Jan Tratnik je bil 64., Luka Mezgec pa 72.

Zdi se, da se je Roglič izpopolnil še na nekaj področjih, kot je denimo sprint manjših skupin v klanec. V rdeči majici vodilnega je vozil od uvodne vožnje na čas, ko je kot kapetan pripeljal na čelu ekipe Jumbo-Visma, do konca dirke. Sedem dni. Tudi to je ena od posebnosti, ki se na enotedenskih etapnih dirkah World Toura le redko zgodijo.

Vsak dan na polno

»Pred prihodom so mi govorili, da je to lahka in precej dolgočasna trasa. Daleč od tega. Vsak dan je bil drugačen, bilo je zelo pestro, od kronometra do cilja na vzpetinah in dolgih klancev. Vsak dan je bila vožnja na polno, v vetru in puščavskem pesku. Srečni smo, da gremo domov, kjer se lahko odpočijemo. Najlepše je zapuščati Dubaj s temi lovorikami v torbi in ob tako močni zasedbi velikih imen,« ni skrival zadovoljstva Primož Roglič. Zasedba na dirki v Emiratih, čeprav je bila prvič v sklopu elitnih dirk World Toura, je glede na statistiko »procyclingstat(istik)« sodila med dvajset največjih dirk in bila primerljiva z lansko po Baskini in Romandiji. Prvi s podpisom zmagovalca Primoža Rogliča. »To je bila moja prva dirka v sezoni in res je lepo začeti tekmovalno leto na tak način. Tukaj smo naredili veliko delo. Začeti z zmago pomeni večjo motivacijo za naprej.«

Ob tem v ekipi niso skrivali, da je bil UAE Tour generalka za italijanski Giro, ki se bo začel čez dva meseca. Z njim je bil že velik del ekipe (De Plus, Bouwman, van Emden, Maertens), ki ima v programu, da bo z njim na večini dirk v prihodnjih mesecih in tudi 11. maja na startu v Bologni. »Upam, da bomo na Giru pokazali enake stvari. Nas pa v prihodnjih 70 dneh čaka še kar nekaj dela,« poudarja.

Ponosen na ekipo

Glede na konkurenčne ekipe je Jumbo-Visma tudi v najzahtevnejših izzivih, kot sta bočni veter in taktična priprava na sprint manjših skupin, delovala zelo homogeno. Sedem dni kontrolirati potek, držati kapetana v ospredju, ko se zadaj v skupini dogajajo padci in selekcija na veter v ešalone, zmore le vrhunska podporna zasedba. Ni odveč pripomniti, da je del ekipe na novo postavljen ob Slovenca. Ob Laurensu De Plusu, ki je simbolično po imenu pomenil plus kot ključni pomočnik na klanec, so še kako pomembne moč in izkušnje Nemca Tonyja Martina, štirikratnega svetovnega prvaka v kronometru. »Pokazali smo, da garamo, da smo dobro trenirali in da smo močni. S tako ekipo je užitek voziti. Ponosen sem nanjo.«

Tudi na UAE Touru, ki je bil izpeljan s pomočjo organizatorjev italijanskega Gira, je pri Zasavcu še vedno aktualna športna preobrazba od smučarskega skakalca do zvezdnika svetovnega kolesarstva. »Kolo sem začel voziti šele leta 2012. Nimam občutka, da je to potekalo hitro in zlahka. Težko sem prišel do te tekmovalne ravni in na to sem ponosen.« Po tekmovalnem programu sledi kratek regeneracijski cikel do 13. marca, ko sledi Tirreno Adriatico, mali italijanski Giro dveh morij v Italiji.