Kot kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje, so morali gasilci v petek na različnih koncih države več kot 30-krat posredovati zaradi goreče trave, vejevja, podrasti in grmičevja.

V več primerih je zagorelo, ker so ljudje kljub prepovedi kurjenja v naravnem okolju zakurili ogenj. Ko je razglašena velika požarna ogroženost, je namreč prepovedano med drugim kuriti, kuriti kresove in požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete, pojasnuje Arso.

Agencija je tudi napovedala, da bosta inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Arso je veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasil v ponedeljek, oranžna stopnja vremenske ogroženosti zaradi možnosti požarov je razglašena do vključno ponedeljka. V ponedeljek zvečer bo po napovedi na zahodu začelo deževati, v noči na torek pa bodo padavine zajele vso državo.