Severnokorejski voditelj je v mavzoleju vietnamskega komunističnega voditelja Ho Ši Minha (1890 - 1969) prisostvoval položitvi venca, na katerem je sam popravil veliko rdečo pentljo in se pokojniku poklonil s kratkim priklonom glave. Kim se ob pomembnih severnokorejskih obletnicah redno poklanja svojima prednikoma - očetu Kim Jong Ilu in dedku Kim Il Sungu - v ogromnem mavzoleju na obrobju Pjongjanga. Ni pa znano, da bi kdaj počel kaj takega za kakšnega tujega voditelja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim je bil večkrat na Kitajskem, a ni poročil, da bi tam kdaj obiskal mavzolej nekdanjega kitajskega voditelja Mao Zedonga.

Kim Il Sung je bil dober prijatelj Ho Ši Minha in ga je oskrboval z vojnimi piloti in drugimi vojaškimi strokovnjaki med njegovo borbo proti režimu v Južnem Vietnamu, ki so ga podpirale ZDA. Na to med drugim spominjajo fotografije obeh voditeljev skupaj pred vietnamskim veleposlaništvom v Pjongjangu.

Kim Jong Un je pred dnevi pripotoval v Vietnam na srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki pa se je končalo brez dogovora glede severnokorejskega jedrskega programa oziroma ameriških sankcij. Pot nazaj domov naj bi mu vzela dva dni in pol. Zaenkrat ni znano, če se bo med potjo ustavil na obisku pri kitajskem predsedniku Xi Jinpingu.

V petek se je Kim sestal z vietnamskimi voditelji, med katerimi je bil vietnamski predsednik Nguyen Phu Trong. Po poročanju medijev je med sprejemom poskušal zaigrati na tradicionalno glasbilo - kitaro z eno struno. Danes pa se je na postaji Dong Dang na vietnamsko-kitajski meji ponovno vkrcal na svoj olivno zeleni vlak, pomahal množici na postaji in se odpravil na pot proti domovini. Njegov obisk v Vietnamu je bil prvi obisk severnokorejskega voditelja v tej državi po letu 1964, ko je tja, prav tako z vlakom, prišel Kim Il Sung.