Kanadska vlada je v petek sklenila, da ima dovolj dokaznega materiala za predstavitev na sodišču za odločbo o izročitvi. Vlada ob tem poudarja, da ne gre za to, ali je Meng Wanzhou, ki je finančna direktorica Huaweija in hčerka njegovega ustanovitelja Rena Zhengfeija, česa kriva. Vlada je le ugotovila, da je zahteva ZDA za izročitev v skladu s predpisi in zakoni.

Kitajska je danes sporočila, da je zaradi začetka postopka izročitve uradno protestirala pri kanadskih oblasteh. "Gre za hud politični incident," je v sporočilu za javnost izpostavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang. Poudaril je, da je Kitajska zelo nezadovoljna in izročitvi Mengove ZDA odločno nasprotuje. Ob tem je po poročanju tujih tiskovnih agencij pozval ZDA, naj umaknejo zaporni nalog za Mengovo.

Finančno direktorico Huaweija so kanadske oblasti v skladu z nalogom ZDA aretirale na letališču v Vancouvru decembra lani ter jo zaprle. Sodišče jo je izpustilo na prostost pod nadzorom in z omejitvijo gibanja. Primer je ohladil diplomatske odnose med Kitajsko in Kanado ter sprožil povračilne ukrepe Pekinga. Kitajska je začela zapirati Kanadčane.

ZDA zatrjujejo, da primer Mengove ni povezan s trgovinskimi pogajanji, ki potekajo med državama, vendar je predsednik Donald Trump nekajkrat namignil, da bi se dalo kaj urediti, če bodo pogajanja ugodna.

Odvetnik Mengove David Martin je izrazil razočaranje nad odločitvijo vlade oziroma pravosodnega ministrstva Kanade ter dejal, da gre za obtožbe ZDA, ki so povsem politične narave. Martin je v sporočilu za javnost omenil Trumpove namige, da bo posredoval v primeru, če bo to ugodno za trgovinski dogovor med državama.