Po uvodnem spomladanskem krogu v prvi slovenski nogometni ligi se je znova razvnela razparava o napačnih sodniških odločitvah. Najglasnejši so bili znova pri vodilnem Mariboru, kjer so se pritoževali, da je Mura v Ljudskem vrtu povedla iz prepovedanega položaja. Omenili so tudi, da je bilo izenačenje Maribora prav tako doseženo na nepravilen način, pozabili pa so omeniti, da je bil prekmurski prvoligaš oškodovan za enajstmetrovko. Športni direktor kluba Zlatko Zahović je prilil olje na ogenj z izjavo, da sodniki že četrto leto zapovrstjo sodijo v korist Olimpije. Ozračje pred današnjim nadaljevanjem prvenstva je tako še bolj naelektreno, zaradi burnih dogodkov pa bodo odslej vsake sodniške odločitve pod posebnim drobnogledom. Branilci državnega naslova bodo nocoj v Stožicah gostili Celjane, Maribor pa bo jutri gostoval v Kidričevem. V Murski Soboti bodo na tekmi z Domžalami prvič uporabili reflektorje. Derbija začelja bosta v Velenju in Gorici.

Mura – Domžaledanes ob 17. uri, sodnik: Jug

Derbi kroga! In to pod reflektorji, prvič v Murski Soboti. Fazanerija bo po remiju Mure v Mariboru slavila nov praznik. Povrhu tam radi gostijo Domžale, s katerimi je Simon Rožman izpadel v lanskem pokalu, poleti pa so jim po trdem evropskem izpadu črno-beli na Fazaneriji zabili kar pet golov, pri čemer je Nino Kouter z »rabono« sprožil petardo v mreži Dejana Milića. Ante Šimundža je v Ljudskem vrtu sicer opozoril, da bi Mura lahko tudi izgubila, vendar bi lahko iztržila še kaj več kot točko. Prekmurci imajo po remiju ob Kamniški Bistrici (2:2) pozitiven izkupiček tudi proti Domžalam in se nasploh dobro znajdejo na tekmah proti klubom, ki so pred njimi na lestvici. V zvezno vrsto se vrača kapetan Alen Kozar, Šimundža pa je v tem tednu preizkušal različne možnosti, potem ko je nase opozoril Amadej Maroša, v Mariboru pa je ob zadržanem Roku Sirku veliko pokazal tudi Luka Šušnjara. »Pričakujemo poln stadion in težko gostovanje,« ne skriva Matej Podlogar. Domžale so doma visoko premagale Rudar (6:2), pri čemer je Rožman znal nadomestiti odhode ter razdeliti minutažo, saj so Slobodan Vuk, Nermin Hodžić in Dejan Lazarević vstopili šele s klopi. Zanimivo bo tudi videti, ali bo Rožman po Miliću in Ajdinu Mulaliću v vrata, kot proti Rudarju, postavil še tretjega vratarja, iz Osijeka posojenega Krševana Santinija.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Šturm, Maruško, Peričić, Kous, Šušnjara, Lorbek, Kozar, Kouter, Maroša, Sirk. Domžale: Santini, Sikošek, Klemenčič, Dobrovoljc, Rom, Mujan, Ibričić, Gnezda Čerin, Vetrih, Podlogar, Nicholson. Naš namig: 0.

Olimpija – Celjedanes ob 20. uri, sodnik: Kajtazović

Obe ekipi sta na začetku pomladi pokazali učinkovitost v napadu in slabosti v obrambi, ki sta bili zelo nezanesljivi. Olimpija ima že po tradiciji v Stožicah težave s Celjem, kjer Ljubljančani pogosto kupujejo okrepitve. Zadnja nakupa sta Lupeta in Andrejašič, ki pa je le posojen igralec Celja v Ljubljani, zato drevi ne bo igral. Pri Ljubljančanih sta na bolniški še vedno branilec Gorenc, zato vezist Putinčanin ob pomanjkanju branilcev po sili razmer igra na položaju štoperja, in kreativni vezist Kronaveter. »Za uspeh proti Celju moramo dvigniti dinamiko, agresivnost in zbranost v zaključku napadov ter v ključnih trenutkih v obrambi. Ne bežimo od vloge favorita, ne obremenjujemo pa se z zaostankom za Mariborom,« je odločen trener Olimpije Robert Pevnik, ki ima s Celjem posebno zgodbo. Čeprav je bil uspešen trener, so ga odpustili, ko so v klub prišli ukrajinski vlagatelji. »Nisem maščevalen, zato nisem dodatno motiviran, saj so v klubu zdaj povsem drugi ljudje. Ne zanima me preteklost, ampak novi izzivi z zmago na vsaki tekmi,« je dodal Pevnik. Ljubljanski strokovni štab bo imel veliko dela, da pripravi taktiko, kako ustaviti razigranega Robija Vancaša Požega, z 11 goli najboljšega strelca lige, pretkanega Vizingerja, izkušenega Lotriča ter druge. Celjani igrajo napadalen nogomet, zato bodo gledalci lahko uživali.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Jurčević, Maksimenko, Putinčanin, Boakye, Tomić, Brkić, Savić, Suljić, Črnic, Lupeta. Celje: Jurhar, Stojinović, Vidmajer, Zaletel, Brecl, Štraus, Pišek, Pungaršek, Požeg Vancaš, Lotrič, Vizinger. Naš namig: 0.

Aluminij – Mariborjutri ob 15.15, sodnik: Obrenović

Dolgo je odmeval sobotni derbi z Muro. Vsaj do ponedeljka, ko se je športni direktor Zlatko Zahović odzval na sojenje. Če je bil po njegovo v Ljudskem vrtu sprejemljiv dvostranski promet (napak), pa niti VAR, tako Zahović, ne bi pomagal ob enostranskem prometu v Krškem. »Želim mu dobro tekmo. Verjamem, da želi soditi brez napak,« je za delegiranega sodnika Radeta Obrenovića pred tekmo z Aluminijem povedal trener Darko Milanič. Poslej bodo, kot je dodal, v Ljudskem vrtu podajali komentarje na sodniške odločitve dan po tekmi. Vijoličasti se še bolj ubadajo z dolgim seznamom poškodovanih, na katerih je ob Marku Šulerju, Martinu Milcu, Blažu Vrhovcu, Gregorju Bajdetu in Janu Mlakarju še Mitja Viler. Se pa v napad po odsluženi kazni vrača Luka Zahović. »Veliko pričakujem od njega, gole, živost, prodornost,« je napovedal Milanič. Kdo bo branil, bo odvisno tudi od tega, katerega tujca bo potreboval v polju. Za Aluminij je bila tekma v Kranju (3:0) dokaz, koliko se lahko spremeni v zimskem prestopnem roku. Športni direktor Miran Lipovac ni zaman izpostavil, da morajo po odhodu Francesca Tahiraja in Roka Kidriča nadomestiti 15 golov in 5 podaj: Aluminij prejšnji konec tedna edini ni zabil gola. »Doktorska predstava,« je še Oliver Bogatinov občudoval predstavo Aleša Mertlja, s katerim je Triglav po šestih porazih potreboval le en polčas, da je zmlel »šumare«.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačić, Koblar, Kontek, Martinović, Krajnc, Vrbanec, Muminović, Petrovič, Horvat, Matjašič, Maloku. Maribor: Pirić, Klinar, Rajčević, Ivković, Viler, Pihler, Dervišević, Hotić, Mešanović, Santos, Zahović. Naš namig: 2.

Rudar – Krškojutri ob ob 17.30, sodnik: Borošak

Dvoboj najslabših ekip lige, ki sta se znašli v nevarnem območju izpada. Rudar bi se z zmago odlepil od Krškega za šest točk, poraz pa bi močno zamajal stolček trenerja Marijana Pušnika. Remi ne bi zadovoljil nikogar, a je glede na zgodovino tekem med kluboma povsem realen. Rudar in Krško sta si na dosedanjih štirinajstih tekmah kar sedemkrat razdelila plen. Tudi obe jesenski preizkušnji sta se končali brez zmagovalca. Rudar se je na spomladanski premieri 70 minut solidno upiral Domžalam, nato pa povsem popustil in prejel kar štiri gole za visok poraz z 2:6. Velenjčani so očitno porabili preveč energije za lovljenje tekmeca. Namesto da bi se moštvo po drugem izenačenju znašlo v psihološki prednosti, je doživelo razpad sistema. Krško je imelo po dobrem prvem polčasu z Olimpijo slabše nadaljevanje. Pomagali niso niti protesti zoper sodnika Žnidaršiča, ki je spregledal prekršek Lupete nad velenjskim vratarjem Zalokarjem pred tretjim zadetkom. Posavci so se med tednom okrepili s štirimi novinci iz tujine. Največ pričakujejo od 31-letnega Milana Ilića iz Srbije, ki je nazadnje nastopal v domovini za drugoligaša iz Kragujevca. Med četverico okrepitev se je znašel tudi Korejec Jun Jae Choi, ki je jeseni igral v hrvaški drugi ligi za Bijelo Brdo. Če pozimi ne bi bilo dvornih iger za oblast v klubu, bi se lahko oprli na igralce iz lastne mladinske šole.

Verjetni postavi – Rudar: Stopajnik, Tomašević, Ćosić, Hrubik, Kašnik, Krefl, Trifković, Bolha, Škoflek, Radić, Črnčič, Krško: Zalokar, Štefulj, Batarelo, Zakrajšek, Volarič, Kordić, Ogrinec, Da Silva, Jandrek, Vukušić, Sokler. Naš namig: 0.

Gorica – Triglavjutri ob 19.30, sodnik: Balažič

Sredi jeseni primorsko-gorenjskega dvoboja ne bi tako imenovali, danes pa lahko brez zadržkov zapišemo, da bosta ekipi odigrali pomembno tekmo za obstanek. Gorici tudi z novim trenerjem ni uspelo ustaviti negativne serije, ki se je v Celju podaljšala v peti zaporedni poraz, in je le še sedem točk oddaljena od zadnjega mesta. Tri več ima od Kranjčanov, ki pa so sila neprijetni gostje, saj iz novogoriškega športnega parka redno odnašajo točke. V lanski sezoni so obakrat osvojili vse tri, lani poleti eno. Goričani so jim sicer vrnili oktobra na njihovem terenu in prav tekma, ki so jo dobili s 4:2, predstavlja tudi njihovo zadnjo zmago v tej sezoni. Trener Nermin Bašić je v Celju dobil vpogled v pomanjkljivosti. Krpanje lukenj, ki so nastajale, ne bo enostavno tudi zato, ker bo moral enajsterico sestaviti brez kaznovanega stebra obrambe Žige Lipuščka in napadalca Semira Smajlagića. Tudi triglavani se sicer ne morejo pohvaliti s posebej uspešnim jesenskim delom, so pa odlično odprli spomladanskega z visoko zmago 3:0 proti neposrednemu tekmecu Rudarju. S povratnikom Alešem Mertljem so dobili izkušnje, ki se bodo tokrat prekrižale s tovrstnim goriškim adutom Etienom Velikonjo. Nekdanja soigralca v Mariboru bosta zagotovo osrednja akterja tekme, kjer bodo točke zaradi pomembnosti tekme štele dvojno.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Celcer, Lipušček, Halilović, Tomiček, Oršolić, Kotnik, Šipek, Osuji, Filipović, Velikonja. Triglav: Arko, Mlakar, Arh Česen, Kumer, Rogelj, Svraka, Mertelj, E. Kryeziu, Crnov, Žurga, Majcen. Naš namig: 0.