Organizacija je izpostavila, da obstaja "zadostna podlaga za ugotovitev, da je bila v napadu na Dumo 7. aprila 2018 kot orožje uporabljena strupena kemikalija, ki je vsebovala klor", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Niso pa našli dokazov, da bi uporabili živčne strupe, kot so trdili nekateri. V napadu na Dumo blizu Damaska, ki je bila takrat pod nadzorom upornikov, obkoljena pa z vladnimi silami, je bilo ubitih najmanj 43 ljudi.

Iz OPCW so danes sporočili, da so poročilo sestavili po tistem, ko so inšpektorji organizacije obiskali kraj napada in tam zbrali vzorce, opravili pogovore s pričami in zbrali podatke. Ugotovili so, da so dve jeklenki s strupenim plinom vrgli na stanovanjsko poslopje. Ugotovitve potrjujejo tiste iz vmesnega poročila iz julija lani. Organizacija pa ni ugotovila, kdo je bil odgovoren za napad, saj za to ni imela mandata. Po tem je sicer dobila mandat, da lahko preiskuje odgovornost za vse napade s kemičnim orožjem v Siriji od leta 2014.

Uporabo klora kot orožja prepoveduje konvencija o kemičnem orožju, ki jo je Sirija ratificirala leta 2013. Prepovedana pa je tudi po mednarodnem pravu. V času napada so zanj okrivili režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, kar je slednji zanikal. V odgovor so ZDA, Velika Britanija in Francija izvedle letalske napade na položaje sirskega režima, povezane s kemičnim orožjem.