Zračna bitka smučarjev skakalcev za kolajne na srednji skakalnici je bila tekma velikih preobratov, ki se je začela v dežju, končala v močnem sneženju, veter pa je spreminjal smer in moč. Vodstvo tekmovanja je naredilo kardinalno napako, ko ni reagiralo, ko je zaradi snega, ki je zamedel zaletno smučino, hitrost na odskočni mizi ob nastopu najboljših desetih tekmovalcev padla za dva do tri kilometre na uro v primerjavi s tistimi, ki so nastopili pred njimi.

Veselili so se Poljaki, ki so po prvi seriji najbolj robantili

Poljaki, ki so najbolj protestirali in robantili po prvi seriji, ko so bili osmoljenci razmer, a ne tako veliki kot nato najboljša osmerica v finalu, so se na koncu veselili dvojne zmage. S popolnim skokom je Dawid Kubacki do naslova svetovnega prvaka skočil s 27. mesta, Kamil Stoch do podprvaka z 18. mesta. Izmed tekmovalcev, ki so bili po prvem polčasu tekme med deseterico, sta uvrstitev izboljšala le Avstrijec Stefan Kraft, ki je z desetega mesta skočil do bronaste kolajne, in Nemec Stephan Leyhe, ki je z devetega mesta napredoval na šesto. Vodilna osmerica v kaotičnem finalu, v katerem je vedno močneje snežilo, ni imela nobenih možnosti in je doživela zelo podobno usodo: 1. Kobajaši (Jap) – nazadovanje na 14. mesto, 2. Geiger (Nem) – 18., 3. Jelar (Slo) – 27., 4. Peier (Švi) – 10., 5. Prevc (Slo) – 24., 6. Sakala (Češ) – 29., 7. Stjernen (Nor) – 25., 8. Markeng (Nor) – 20. mesto. Da bo paradoks popoln, je le nekaj minut po koncu tekme, s katero je vodstvo tekmovanja zelo hitelo, prenehalo snežiti in so bile razmere veliko bolj regularne.

Slovenska reprezentanca je bila po prvi seriji z dvema tekmovalcema v boju za kolajno, saj je bil Žiga Jelar tretji, Peter Prevc pa peti. Na koncu je bil najboljši Slovenec Jernej Damjan na 11. mestu, kamor je napredoval s 17. mesta. »Sem srednje zadovoljen. Skoka nista bila slaba, a ne morem trditi, da sem srečen. Precej bolj bi bil vesel, če bi lahko v eno izmed serij prenesel poskusni skok (104 m – 5. izid serije, op. p.). V izjemno zahtevni tekmi si za vrhunsko uvrstitev potreboval tudi zvrhan koš sreče,« je nastop ocenil 35-leti Ljubljančan Jernej Damjan, za katerega je bil to edini nastop na prvenstvu.

Pihalniki so moker sneg zalepili v smučino

Čeprav je Peter Prevc takoj po skoku v prvi seriji ocenil, da je bil slab, ker je preveč napel zgornji del telesa, potem ko mu v zaletni smučini ni steklo, je bil po polovici tekme na petem mestu z odličnim izhodiščem za napad na kolajno. V finalu, ko je sneg zasul smučino, ni imel velikih možnosti, da bi ubranil uvrstitev med najboljših deset. »Tako, kot je doslej na prvenstvu vse potekalo gladko, se je na eni tekmi vse slabo usulo na kup. V prvi seriji sem bil na dobri strani razmer, v finalu pa na neugodni, saj je bil sneg v smučini tako lepljiv, da bi težko naredil kaj več. Ker je bil sneg na meji dežja, pihalniki mokrega snega niso dobro odpihnili, ampak so ga še bolj zalepili v smučino. Tudi v takih razmerah si z odličnimi skoki še vedno lahko med najboljšimi, če si v vrhunski formi, v kateri pa jaz nisem. A na stopničkah so tisti, ki so bili letos že nekajkrat visoko uvrščeni,« je tekmo analiziral 26-letni Gorenjec Peter Prevc.

Žiga Jelar je bil kot debitant na prvenstvu prvič v položaju, da je bil ob polovici tekme na stopničkah. Pokazal je, da je v dobri formi, a v finalu je doživel usodo mnogih osmoljencev. »Če so fantje, ki so v vrhunski formi in zmagujejo na tekmah svetovnega pokala, v finalu popustili na celi črti, je to dokaz, kako zahtevna je bila tekma. V finalu sem med vožnjo po naletu peljal po celem snegu, saj sploh ni bilo več kanalov za smuči. V takšnih pogojih ni bilo stabilnega položaja v počepu. Bolj ko sem se približeval odskočni mizi, bolj me je vleklo naprej,« je razlagal Žiga Jelar in športno pripomnil, da so skoki pač šport v naravi. Prepričan je, da je tudi takšna tekma zanj nekaj dobrega, ker ga je naredila močnejšega, da bo postal še boljši skakalec. Timi Zajc je osvojil zadnje, 50. mesto. Imel je neugodne razmere z vetrom v hrbet, zato je dobil 7,2 točke dodatka, a še slabše je imel Avstrijec Kraft (9,3 točke dodatka), pa je bil po prvi seriji deseti, na koncu pa se je veselil bronaste kolajne. Zajc je bil najbolj vesel, da je prvenstva konec in se bo začel pripravljati za norveško turnejo. Od znanih skakalcev so tekmo že po prvi seriji končali še Poljak Žyla, Rus Klimov in Norvežan Forfang.

Bertoncelj: V finalu je bilo nemogoče priti do kolajne

Na trenerski tribuni je bilo zelo živčno in burno, saj je bila turbulentna že prva serija, druga pa še veliko bolj. »Tekmovalci na prvih treh mestih niso presenečenje, je pa senzacija, kako se je tekma razpletla. Na koncu finalne serije so bile razmere nemogoče, saj je hitrost na odskočni mizi padla za dva kilometra na uro. Za nameček se je zelo poslabšal občutek drsenja pod nogami, zato ni bilo nobene možnosti, da bi tudi najboljši prišli do kolajne. Prevc in Jelar sta po tehnični plati tudi v finalu naredila zelo dober skok. Tudi Damjan je korektno opravil svojo nalogo. S tem smo zadovoljni, z rezultati pa ne,« je menil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj. Za današnjo tekmo mešanih ekip je določil Petra Prevca in Žigo Jelarja, ženski del bosta sestavljali Urša Bogataj in Nika Križnar.