Se ni papež ustrelil v koleno? Dejal je še, da postane duhovnik, ki je bil od Boga izbran, da vodi duše k zveličanju, satanovo orodje, če se pusti podjarmiti svoji krhkosti ali bolezni. Če bi bil duhovnik res od Boga izbran, bi to pomenilo, da je Bog izbral nekoga, za kogar ve, da bo spolno zlorabljal otroke. Kajti Bog že vnaprej ve, kako bo nekdo ravnal v prihodnje, torej ve tudi, ali bo spolno zlorabljal otroke. Bog bi bil tako soodgovoren za kleriško pedofilijo, saj bi se z njo strinjal z izborom ljudi za duhovnike. Seveda ni tako. Mogoče je duhovnik že ves čas satanovo orodje, še posebno ob upoštevanju njegovih drugih Bogu stalnih nasprotovanj (zagovarjanje ubijanja, nasprotovanje človekovim pravicam in tako dalje). »Ponižno in pogumno moramo priznati, da smo pred skrivnostjo zla, ki se je zneslo nad najslabotnejšimi,« je dejal papež, ki je sebe označil za grešnika. Ali ni grešnik »sin« zla? Ali ni grešnik poleg pedofila tudi tisti, ki je njegovo pedofilijo tako ali drugače prikrival? In je tako »sin« satana, saj se božja zapoved glasi Ne laži!. Ali ni tudi papež vpleten v konkretne primere pedofilije (denimo bivši kardinal McCarrick in škof Barroso)? Ali bi tudi Jezus ravnal tako, kot je ravnal papež?

Katoliška cerkev veliko govori o tem, kako bo zatrla pedofilijo v lastnih vrstah, kako ne bo več prikrivala pedofilskih zločinov, kako mora za te zločine veljati ničelna toleranca, kako morajo cerkveni pedofilski zločinci odgovarjati… V ta namen je sprejela razne smernice in ustanovila komisije za zaščito otrok, papež in škofje se opravičujejo žrtvam… Komisije zasedajo, papež piše pisma in pridiga proti pedofiliji ter govori o tem, da pedofilom ni mesta v Cerkvi.

Kakšen je rezultat vseh teh cerkvenih aktivnosti? Ali se je kaj spremenilo na bolje v smislu zaščite otrok pred pedofili? Ni videti. Če se je, pa se je to zgodilo samo zaradi pritiska javnosti in ne iskrenega spoznanja Cerkve o zločinskosti pedofilije. Zato so tudi besede papeža, ko je ob koncu zasedanja dejal, da se bo Cerkev z namenom narediti konec nasilju nad otroki osredotočila na naslednje razsežnosti: zaščita mladih, resnično očiščenje, formacija, okrepitev in preverjanje smernic škofovskih konferenc…, bolj ali manj samo piar za izboljšanje cerkvene podobe v javnosti.

Papež je absolutni vladar Cerkve, saj ima vso oblast, zoper njegovo odločitev ni pritožbe. To pomeni, da bi lahko papež sam brez nekih smernic, komisij in podobnega že zdavnaj preprečil kleriško pedofilijo oziroma storilce kaznoval in zadev ne prikrival. Še posebno zaradi tega, ker ima Cerkev učinkovit pregled nad delom duhovnikov in dobro pozna stanje med duhovščino ter zagotovo ve, kateri kleriki so pedofili. Pa tega ne stori. Zakaj ne? Raje ustanavlja neke komisije, sprejema smernice…

Očitno vse to dela z namenom, da stvari po starem tečejo dalje – torej, da se pedofilija nadaljuje. Če bi papežu res šlo za odpravo pedofilije, bi odpravil krst otrok. Na tak način bi se bistveno zmanjšala možnost kleriških spolnih zlorab otrok, ker bi bilo zelo malo priložnosti za tesnejše stike duhovnikov z otroki. Odpadle bi razne komisije, smernice in druga cerkvena navlaka glede pedofilije. Otroci bi bili v glavnem rešeni. Ali ni to cilj Cerkve?

Vlado Began, Šmarje pri Jelšah