»Obveščam vas, da sem se po skoraj dveh mesecih medijske gonje, blatenja in pritiskov tako name kot na vas, odločil, da z današnjim dnem nepreklicno odstopam od funkcije državnega sekretarja v vašem kabinetu,« je v odstopni izjavi, ki jo je danes poslal Šarcu in so jo medijem posredovali iz DeSUS, zapisal Vilfan. Iz kabineta predsednika vlade pa so sporočili, da Šarec spoštuje Vilfanovo odločitev in da je odstop sprejel.

Požareport je januarja namreč poročal o honorarjih, ki jih je nekdanji košarkar Vilfan prejemal za komentiranje košarkarskih tekem na Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in za Pro plus na račun njegovega športnega društva, s čimer naj bi oškodoval davčno blagajno.

Vilfan je potrdil, da je bila v letih od 2007 do 2009 sklenjena pogodba med RTVS in Športnim društvom košarkarska šola Peter Vilfan, kjer je bil takrat tudi zaposlen. Pogodbo je predlagala, pripravila in po njegovih navedbah dala v pregled pravni službi RTVS, zato ni imel pomislekov, da bi bilo lahko s to pogodbo karkoli narobe. Temu po njegovih takratnih navedbah pritrjujeta tudi finančna služba RTVS ter neodvisno mnenje davčnega strokovnjaka Darka Končana.

Pred dnevi je Vilfan zanikal tudi poročanje Reporterja, da bo moral plačati 30.000 evrov davka. Takrat je pojasnil, da proti društvu ne poteka prekrškovni postopek, sploh pa ne proti njemu kot fizični osebi, »je pa društvo podalo samoprijavo, kjer skupaj s Fursom za večletno obdobje ugotavlja morebitne knjigovodske napake ali nepravilnosti, ta postopek pa je v zaključni fazi«. V DeSUS so za STA tudi zatrdili, da Vilfan oz. društvo v tem času ni plačalo Fursu nikakršnega zneska.

Vilfan: vesel, ponosen in zelo zadovoljen

Tudi v odstopni izjavi je znova zatrdil, da ne sam ne njegovo društvo nista bila v kakršnem koli prekrškovnem postopku, niti ni bila pri pregledu poslovanja društva izdana nobena odločba, globa ali kazen s strani Finančne uprave RS.

Dodal je, da je bil »vesel, ponosen in zelo zadovoljen«, ker je šport skozi njegovo imenovanje dobil veljavo, ki si jo zasluži. »Ugotavljam pa, da očitno niso bili vsi takega mnenja, ker si samo tako lahko razlagam dogajanje v zadnjih mesecih,« je zapisal.

»Odstopam, ker ne želim obremenjevati ne dela vlade ne vas kot predsednika vlade, saj vas izredno cenim in spoštujem. Verjamem, da boste še naprej podpirali slovenski šport, ki bolj kot kdajkoli prej potrebuje pomoč in podporo države,« je zapisal.

»Današnji dan pomeni tudi moj definitivni odhod iz slovenske politike, v katero sem bolj ali manj po naključju vstopil s svojimi štiriinpetdesetimi leti, pri enainšestdesetih pa se vračam nazaj domov, na področje, ki sem mu praktično posvetil celotno svoje življenje,« je še napovedal Vilfan.

Vilfan je v državno politiko vstopil kot poslanec Pozitivne Slovenije leta 2011. Ob razpadu stranke se je pridružil takratnemu Zavezništvu Alenke Bratušek (danes SAB), kjer je bil tudi podpredsednik. Po prometni nesreči spomladi 2014, v kateri je zbil pešca, je odstopil kot poslanec. Na predčasnih državnozborskih volitvah 2014 je na listi zavezništva dobil še en poslanski mandat, a je leta 2015 izstopil in se pridružil poslanski skupini DeSUS. Leta 2016 je sporočil, da ga je sodišče zaradi povzročitve prometne nesreče obsodilo na osem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Vilfan se ni pritožil.

Marjan Šarec spoštuje odločitev

Odstop državnega sekretarja v svojem kabinetu Petra Vilfana premier spoštuje. Na vprašanje, ali je bil odstop njegova zahteva ali lastna pobuda Vilfana, pa je dejal, da sta bila z državnim sekretarjem dogovorjena, da če bo Finančna uprava RS »kaj ugotovila, da bo odstopil, in tega se drži«.