Videoposnetek, ki že dva dni kroži po spletu, naj bi prikazoval krvni doping avstrijskega tekača na smučeh Maxa Haukeja med načrtovano racijo policije na SP v Seefeldu. V obsežni policijski akciji so na prizorišču prvenstva v Avstriji aretirali pet športnikov, skupno pa devet oseb. Racijo so opravili tudi nemški preiskovalci, ki so sočasno v Erfurtu priprli zdravnika Marka Schmidta in v njegovem laboratoriju našli več vrečk s krvjo, pripomočke za krvni doping, med drugim centrifugo.

Posnetek je sicer sprožil veliko zanimanje športne javnosti, hkrati pa ogorčenost nad tem, ali je tovrstna izpostavitev posameznika resnično potrebna. Osumljeni preiskovalec, ki je na splet naložil video, se je znašel v disciplinskem postopku. Policija je medtem sporni posnetek že umaknila. »Številni športniki so bili zasačeni pri uporabi prepovedanih metod in substanc. Na žalost sta med njimi tudi dva naša športnika,« je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal športni direktor avstrijske zveze Markus Gandler, ki je potrdil, »da je policija priprla Maxa Haukeja in Dominika Baldaufa«.

Aretiranih pet, osumljeni zdravnik sodeloval tudi z drugimi športniki

Vseh pet aretiranih smučarskih tekačev, Avstrijca Hauke in Dominik Baldauf, Estonca Karel Tammjarv ter Andreas Veerpalu ter Kazahstanec Aleksej Poltoranin, je krivdo priznalo, oddalo dopinške vzorce in je že na prostosti. Vsi so tudi policiji posredovali »pomembne in izčrpne podatke« o nečednem početju.

Ključen za obsežno protidopinško akcijo na SP v Seefeldu in sočasno v nemškem Erfurtu je bil nekdanji avstrijski smučarski tekač Johannes Dürr, ki so ga med olimpijskimi igrami v Sočiju pred petimi leti ujeli pri zlorabi eritropoetina (Epo). Ta je glavna priča v primeru zaradi povezav z nemškim zdravnikom Schmidtom. Zaradi prevare v športu jim grozi triletna zaporna kazen. Priprta pa sta tudi dva pomočnika zdravnika iz Erfurta, ki je osrednja osebnost afere. Tožilstvo v Innsbrucku bo predvidoma že danes odločilo, ali osumljenca preda nemškim organom pregona.

Osumljeni nemški zdravnik naj bi sodeloval tudi z nogometaši, plavalci, kolesarji, dvigovalci uteži in atleti, kar bi lahko pomenilo tudi večji center za doping. Na to so že v sredo opozorili tudi avstrijski preiskovalci, ki so govorili o kriminalni združbi, ki že več let športnike oskrbuje s prepovedanimi snovmi. Prav dejstvo, da je imel zdravnik pri svojem delovanju še pomočnike, je tudi osnova za sum organiziranega kršenja dopinške zakonodaje, kar bi bila podlaga za morebitno desetletno kazen. Zdravnikovi odvetniki vsaj zaenkrat vsega skupaj še ne komentirajo.

Nemška policija zamudila priložnost

Kot kaže nemška policija dela v preteklosti ni opravila dobro. Priprti zdravnik je bil pred časom tudi zdravnik nemške kolesarske reprezentance. Avstrijec Bernhard Kohl in Nemec Stefan Schumacher, ki sta v preteklosti padla na dopinškem testu, sta ga takrat neposredno obremenila. A sam je vse očitke zavračal, kot zdaj kaže, pa nadaljeval s svojim početjem.

Očitno pa so to vedeli tudi v nemški protidopinški agenciji, kjer priznavajo, da se je Erfurt vedno znova pojavljal kot nekakšen center, od koder je izviral doping. To naj bi se dogajalo že v nekdanji Nemški demokratični republiki in nadaljevalo tudi po združitvi obeh Nemčij v zadnjih treh desetletjih.

Preiskovalec Werner Franke je afero zato že primerjal z razvpitim primerom Fuentes, ki je časopisne stolpce polnil pred 13 leti. »Glede na kriminalno energijo, obseg in organizacijo, seveda glede na podatke, ki so nam na voljo, lahko zanesljivo govorimo o nemškem Fuentesu,« je dejal strokovnjak za molekularno biologijo.