Severna Koreja je po propadlem vrhu z ZDA zanikala, da bi njen voditelj Kim Jong Un od ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Hanoju zahteval odpravo vseh sankcij v zameno za zaprtje jedrskega centra v Yongbyonu, kot je po predčasnem koncu srečanja trdil Trump. Severnokorejski zunanji minister Ri Yong Ho je zatrdil, da so v zameno za zaprtje Yongbyona ob prisotnosti ameriških strokovnjakov zahtevali delno odpravo sankcije, predvsem tistih, ki ovirajo civilno gospodarstvo in preživljanje naših ljudi. Dodal je, da je to trenutno največ, kar so glede denuklearizacije pripravljeni storiti glede na raven zaupanja med državama.

Besede so v nasprotju tako s trditvami Trumpa kot ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea. Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva pa je danes dejal, da je Severna Koreja zahtevala odpravo vseh sankcij razen tistih, ki neposredno zadevajo njen jedrski program, in da obenem trenutno ni pripravljena popolnoma zamrzniti programa orožja za množično uničevanje. ZDA so zato ocenile, da bi z dvigom sankcij omogočile priliv sredstev v Severno Korejo in posredno financiranje jedrskega programa.

Razlog propada vrha v Vietnamu tako ostaja stvar interpretacij, sta se pa obe strani pripravljeni pogovarjati naprej. Severna Koreja je to sporočila prek državne agencije KCNA, ki je izpostavila, da sta se Kim in Trump »odločila nadaljevati produktivne pogovore«, propada vrha pa praktično ni omenjala. Pompeo je dejal, da si želijo nazaj za mizo in nadaljevati pogovore, Trump pa je na twitterju zapisal, da so bili pogovori zelo vsebinski, ter dodal, da zdaj »vemo, kaj oni hočejo, in oni vedo, kaj mi moramo dobiti«. Za posrednika vnaprej se je pričakovano ponudil južnokorejski predsednik Moon Jae In, ki je v središče svoje politike postavil zmanjševanje napetosti s severom, propad vrha v Hanoju pa je zanj precej močan politični udarec.

Kritike Trumpa, ker verjame Kimu, da ni vedel za mučenje študenta

Trump pa je bil doma deležen ostrih kritik, ker je v Vietnamu na tiskovni konferenci po srečanju dejal, da verjame Kimu, da ni nič vedel o mučenju ameriškega študenta Otta Warmbierja. Ta je predlani umrl kmalu po izpustitvi iz zapora v Severni Koreji in vrnitvi v ZDA. »Rekel je, da ni vedel, in verjel mu bom na besedo,« je dejal Trump. Izjava je sprožila ogorčenje med ameriškimi demokratskimi in tudi republikanskimi kongresniki. Republikanski senator Rob Portman je rekel, da se morajo Warmbierja spominjati in da ne smejo nikoli dovoliti, da se pozabi to, kar je Severna Koreja storila. Demokratski senator Sherrod Brown pa je sporočil, da je Trump znova dokazal, da verjame lažnivim avtokratom.

Zaradi ostrih kritik je Bela hiša danes potem sporočila, da za smrt Warmbierja krivi Severno Korejo, ni pa dodala, da krivi Kima. Zato pa je to danes storila družina umrlega študenta, rekoč: »Za smrt našega sina Otta sta kriva Kim in njegov zločinski režim.«